RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У МЗС пояснили напади на громадян України в Польщі

Напади на українців в Польщі, один з яких відбувся в селі Глоскув під Варшавою на початку травня, можуть бути викликані як національною ворожнечею, так і побутовими питаннями.

Про це заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар розповів "Обозревателю".

Чиновник розповів, що українська меншина в Польщі стурбована випадками нетерпимості, і це питання вже безліч разів обговорювалося сторонами.

У той же час, за словами Боднара, не можна оцінювати інциденти однозначно.

"Кількість українців в Польщі зростає. Відповідно в процентному обсязі це збільшує ймовірність таких випадків. Вони можуть виникати як на побутовому грунті, так і дійсно на рівні розкрученої на вищому рівні ворожнечі. Чи всі випадки пов'язані з національністю? Звичайно, ні. А є випадки, коли українці скоюють злочини в Польщі? Звичайно, теж є. Якщо проаналізувати всі ці моменти, то вийде зовсім інша картина", - підкреслив він.

Так, за наявними даними, було зафіксовано лише 39 випадків відсутності поваги до українців на два мільйони, проте, за кілька років рівень симпатій до України впав з 30-32 до 24%.

"До того ж, є соціальний аспект - не секрет, що українці частково забирають роботу у поляків, іноді виникають побутові конфлікти. Хоча там і дефіцит на ринку праці, частина поляків, яка реагує агресивно, так не думає", - додав заступник міністра.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в польському Вроцлаві в трамваї в українця стався конфлікт з двома невідомими, який закінчився його побиттям.