RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Головний приз - Україна: дипломат дав прогноз тривалої битви Кремля із Заходом

Президент Росії Володимир Путін щиро вірить, що Україна і РФ є "єдиним народом", через що Кремль стане великим викликом для країн Заходу на найближчі роки.

Про це Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії Олександр Щерба висловився в статті на "Дзеркалі Тижня".

Відзначається, що Росія стане для ЄС більшим викликом, ніж фінансові обвали і криза біженців, - Кремль буде підтискувати Європу під себе, і головним призом протистояння стане Україна, де битва вже йде повним ходом.

З точки зору Путіна, революція в Україні є і революцією проти нього, що і стало причиною тиску.

"Якщо дотисне, то замість другої Польщі в Європі з'явиться друге Гаїті. На десятиліття вперед континент буде дестабілізований. Придушуючи Україну (а її доведеться придушувати щодня), Росія ще більше радикалізується, а ЄС остаточно перетвориться на "закритий клуб". Закритий і в сенсі припинення європейського розширення, і в сенсі занепаду європейської ідеї як трансформаційного фактора, і в сенсі необхідності постійно бути напоготові перед нестабільним, важким, диким Сходом", - йдеться в статті.

Дипломат вважає, що при такому сценарії в Україні перестане рости демократія і почне рости диктатура: "Похмурий сюжет братів Стругацьких переросте в антиутопію сестер Вачовскі. І ось тут уже дотримуватися грані між холодною та гарячою війною стане навіть важче, ніж за часів Берлінської стіни. Будемо сподіватися, що у Європи вистачить мудрості прорахувати цей сценарій і кроки, які до нього ведуть. Наприклад, побудову газопроводу Нордстрім-2".

Щерба підкреслив, що отруєннями, втручанням у вибори, ігноруванням державних кордонів, пропагандою Росія "розпалює вогонь під конфоркою", промацуючи Європу і сподіваючись, що ЄС "звариться", сам того не помітивши: "Було б шкода, якби благородний європейський порив завершився так безславно. Для України це було б зовсім погано. Однак і для ЄС прорив Путіна в Україну був би знаком вихолощення європейського проекту".

"ЄС по праву вважає себе механізмом позитивної трансформації політичного простору, покликаним перетворювати ворогів в друзів. Він за своєю природою не шукає ні ворогів, ні рецептів співіснування з ворогами. У цьому була його сила. Зараз це може бути слабкістю. Бо Росія, схоже, твердо налаштована на тривале протистояння", - зауважив дипломат.

"Дилема України - та ж, що і у Європейського Союзу, але більш гостра: як уживатися з сусідом-параноїком, уникаючи вічної війни? Від чого можна відмовитися заради миру, а від чого не можна відмовлятися ні за яких обставин? Коротше кажучи: як жити з Росією? Це - українське і європейське питання, на яке немає виграшних відповідей. Наш "вибір Софі". Будь-яка чесна відповідь має на увазі політичну Голгофу, нечесна - швидше за все, перемогу Росії, а відсутність відповіді означатиме, що Україна і надалі втрачатиме на цій війні своїх кращих людей, а Європа - свій драйв і авторитет. Так що в кінцевому підсумку це дилема навіть не політичного розрахунку, а моральна, етична", - продовжив посол.

"Битва за Європу триває. Гаряча і кривава у нас. Холодна і цинічна у них. Хтось повинен перемогти. Навряд чи буде нічия", - резюмував Щерба.

Як повідомляв "Апостроф", раніше політолог Андрій Піонтковський розповів, що Путін ймовірно впевнений в тому, що Захід не відповість йому на ядерний удар.