RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Європа може "зрадити": Україні дали похмурий прогноз і порадили, що робити далі

Останнім часом в Європі знаходиться все більше прихильників політики президента РФ Володимира Путіна, які виступають за тісні зв'язки з Росією і в даній ситуації Україні слід заручитися предметними гарантіями європейських партнерів.

Про це в своїй статті для ZN.ua пише директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України Володимир Горбулін.

Він зазначає, що до Франції і Німеччини, які відрізняються лояльним ставленням до Росії, долучилася Італія з новим урядом з популістів, які виступають за скасування санкцій. До того ж головний італійський дипломат "Маттео Сальвіні є затятим прихильником Путіна і не соромиться фотографуватися в футболках з його зображенням на Червоній площі".

За словами Горбуліна, до подібної тенденції може приєднатися Австрія, яка заявляє про збереження колишніх відносин з Москвою і про готовність надалі розвивати з нею економічне співробітництво. Також не варто забувати про неоднозначну позицію деяких східноєвропейських країн.

"Сказати, що це було несподівано, означало б злукавити. У середині 2016 р. я попереджав про серйозний ризик того, що Європа може стати певним колективним "гюлленцем" із твору Фрідріха Дюрренматта "Гостина старої дами" і здати — під зовні гарним і внутрішньо цілком практичним приводом — Україну. Схоже, що під заклики до "конструктиву", "виваженості" та "економіки без політики" Європа справді пішла саме таким шляхом. Тоді ж я попереджав, що не може бути довгостроковою стратегією України ідея "добиватися продовження санкцій проти Росії". Бути тактичним пріоритетом — звісно. Але не стратегією", - пише він.

В даному контексті Горбулін радить Україні бути більш предметною в своїх запитах і претензіях до європейських партнерів.

"Вже очевидно, що наш наратив українсько-російського конфлікту не знаходить відгуку в "цинічних" (утім, у термінах realpolitik лапки тут аж ніяк не обов'язкові!) душах європейських політиків. Можливо, нам варто перестати їм його нав'язувати. Можливо, нам варто вибудовувати такі ж прагматичні відносини з Німеччиною, які вона намагається вибудувати з іншими європейськими державами. Абстрактну емоційну розмову про "зраду цінностей" краще замінити значно предметнішою розмовою на тему гарантій для України після запуску "Північного потоку-2" чи про можливі точки для компромісу між нашими країнами з цього питання", - констатує він.

Як повідомляв "Апостроф", Горбулін дав прогноз "тихої світової війни" за участю США і Росії.