RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Потрібні величезні суми: Україну попередили з приводу повернення Донбасу і Криму

В процесі реінтеграції окупованих територій Донбасу і Криму Україні доведеться компенсувати громадянам майно, яке вони втратили внаслідок конфлікту і підготовку до цього процесу варто починати вже зараз.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній посол України в Хорватії та в Боснії і Герцеговині, радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олександр Левченко.

"У міжнародній практиці існує поняття перехідної юстиції, тобто як діятиме законодавство у перехідний період. Але вже можна закладати те, хто компенсуватиме ці речі. Частково, звісно, це доведеться робити українському уряду. Окупаційна адміністрація буде розпущена, тож з неї нічого не візьмеш. Усе треба буде фіксувати й із часом за можливості виплачувати. На офіційному рівні має бути заявлено, що компенсацію отримає кожна родина, яка фінансово постраждала в цій ситуації", - говорить він.

За словами дипломата, свого часу в Хорватії подібне питання вирішувалося за кошти державного бюджету. Також можна спробувати домогтися виплати компенсацій від агресора. Для цього суд повинен визнати факт міжнародної агресії і окупації. У випадку зі спором сербської та хорватської сторони, позови не принесли результатів.

"У нашому випадку я теж не знаю, чи спрацює, це дуже й дуже складно. А от певні механізми з допомогою від міжнародних організацій можна було б використати. В української сторони буде багато економічних зобов’язань, тому якщо ставиться питання про мирну реінтеграцію, то треба одразу робити поправки до бюджетів усіх рівнів і резервувати гроші", - резюмує Левченко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо Росія мирно не поверне Донбас, Україна перейде до "плану Б" – дипломат.