RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, в чому помилка Порошенка з його скандальним призначенням і чим це загрожує НАБУ

Призначення екс-губернатора Донецької області Павла Жебрівського аудитором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) викликає багато запитань.

Про це "Апострофу" заявив один з депутатів-"фронтовиків".

За його словами, аудит НАБУ повинен нормально сприйматися і міжнародними партнерами, і суспільством. Він не повинен виглядати як політичний тиск.

"А Жебрівський якраз в цю концепцію ніяк не вписується. У його біографії є до чого причепитися. І чіплятися будуть. Виникає запитання: навіщо? Невже у президента немає більше людей, яких можна призначити? Для цього не потрібно проводити конкурси, співбесіди. Якщо тобі потрібна своя людина, так вибери когось менш скандального. А якщо таких немає, то це дуже сумно", - сказав нардеп.

Так, перетворити незалежну оцінку ефективності роботи НАБУ в залежну зацікавлені на Банковій, де довгий час шукали будь-які механізми для звільнення директора бюро Артема Ситника. Закон про НАБУ дозволяє це зробити тільки в разі негативних результатів аудиту. Таким чином, не виключено, що саме на Ситника буде чинитися тиск з боку АП: мовляв, або він співпрацює з командою президента, або втрачає свою посаду.

Б'ють на сполох і антикорупціонери, які також попереджають про залежність результатів аудиту. Рада громадського контролю НАБУ зробила заяву, в якій назвала призначення Жебрівського таким, що не відповідає законодавству.

"Призначення аудитором НАБУ особи, яка не в повній мірі відповідає вимогам закону, ставить під загрозу судового оскарження як сам процес відбору, так і майбутні результати діяльності комісії", - попередили активісти.

Так, у ст. 26 закону про НАБУ прописані вимоги до аудитора: досвід роботи в органах попереднього розслідування, прокуратури, судах за кордоном або міжнародних організаціях і, звичайно ж, наявність бездоганної ділової репутації. Відзначимо, що до роботи в Донецькій області Жебрівський займався в Генеральній прокуратурі розслідуванням корупційних злочинів, скоєних посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище. Але ось міжнародний досвід, за інформацією ради, у нового аудитора відсутній.

Втім, Жебрівський заявив про зворотне, захищаючи свою кандидатуру.

"У правоохоронних органах у мене є досвід роботи, в прокуратурі - невеликий, але теж є досвід. А що стосується міжнародних організацій, то насправді з 2007 по 2012 рік я був членом міжпарламентської асамблеї ОБСЄ від України", - сказав він.

Член Ради громадського контролю НАБУ Олександра Дрік впевнена, що в будь-якому випадку президент зробив ставку на лояльність аудитора до нього, а не на професійні якості.

"Щоб не виникало запитань ні до аудиту, ні до аудитора, на ці посади необхідно призначати людей, до яких не буде ніяких претензій з боку суспільства, державних органів, міжнародних партнерів", - сказала вона.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Своя людина і питання з Росією: що стоїть за двома спірними рішеннями Порошенка.