Наївно сподіватися на Альянс: названо три важливих для України моменти на саміті НАТО

Є кілька пластів сприйняття саміту НАТО для України.

Про це "Апострофу" заявив експерт програми міжнародної та внутрішньої політики "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич.

"Перший - це те, що сталося до саміту, що нам підтверджено статус аспіранта НАТО. Це означає, що країни НАТО визнали, що Україна прагне до вступу в Альянс. Далі можливе вже обговорення більш конкретних речей", - зазначив він.

За словами Тишкевича, другий рівень - це те, що в України поки не вирішено питання з позицією Угорщини. У зв'язку з цим більш-менш серйозні рішення не можливі. Експерт уточнив, що потрібен компроміс і певні кроки по зближенню сторін.

"Третій рівень - те, що пов'язано з Трампом (президентом США Дональдом Трампом, - ред.), і те, що відбувалося на саміті. А саме, засідання учасників Альянсу за закритими дверима, рішення про збільшення фінансування та прес-конференція Трампа за результатами, де серед іншого порушувалося українське питання. Ставилися прямі запитання щодо Криму, на що Трамп не відповів прямо, лише звинувативши Барака Обаму. Також звучали питання про те, чи буде змінюватися позиція щодо України і чи можливий великий договір між Росією і США. Крім того, Трамп торкнувся теми "Північного потоку-2", - сказав він.

Експерт зазначив, що на кожному з цих рівнів сприйняття можна шукати як позитив, так і негатив. Але якщо конкретно говорити про зближення України і НАТО, то Київ поки не просунувся, залишившись приблизно на тому ж самому рівні.

"Тут важливо підкреслити: Трамп заявив у Брюсселі, що сприймає Росію не як ворога, а конкурента, з яким можна домовлятися. І свій виступ на прес-конференції він закінчив словами: "Зустрінемося з Путіним (президентом РФ Володимиром Путіним, - ред.), і я налаштований на те, що ми домовимося", - уточнив Тишкевич.

Він підкреслив, що природно, що країни НАТО налаштовані на те, щоб зменшити військові, економічні та інші загрози. При цьому ніхто не вирішуватиме за Україну її проблеми.

"Тобто наївно сподіватися, що країни НАТО відправлять сюди свій контингент, який буде звільняти Донбас. Цього просто не буде, тому що, крім політичних заяв (що треба підтримувати територіальну цілісність України), ніякої конкретики не було", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Трампу запропонували велику угоду з Росією: яка роль України.