RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Україна може перетворитися на пустелю: названо причини і способи уникнути катастрофи

Україні необхідно активно зайнятися залісенням, а також звернути увагу на малі карпатські річки та водойми.

Таку думку "Апострофу" озвучив міністр екології та природних ресурсів України в 2001-2002 роках, виконуючий обов'язки міністра в 2015-2016 роках Сергій Курикін.

"Найбільш універсальний і правильний спосіб, щоб врятувати ситуацію – це розпочати термінове заліснення. Тобто треба засаджувати ті території, де ліс вже вирубано. І це має бути масштабна програма, подібна до тих, які ефективно працюють у багатьох інших країнах, коли висаджуються мільйони дерев", - вважає він.

Екс-чиновник пояснив, що основною причиною всихання лісів є вирубка, так як вона призводить до порушення гідрологічного режиму. Впливає на ситуацію і зміна клімату.

Також Курикін зазначив, що в процесі залісення необхідно саджати породи дерев, які пристосовані до сучасних умов.

"Одним словом, масштабне заліснення – це єдине, чим можна відповісти на цю загрозу. Я маю на увазі не державну програму, оскільки вони приймаються а потім не виконуються, а свідомі і активні дії за участі місцевої влади, нехай і координовані урядом, щоб принаймні спробувати зупинити процес усихання лісу", - зазначив екс-міністр.

Потребує термінового вирішення і проблема з водоймами.

"Також наголошую, що треба звернути увагу на водойми, на малі карпатські річки, які сьогодні теж знаходяться в занедбаному, жахливому стані через невпорядковану, науково-необґрунтовану експансію гідроенергетичних потужностей.

Я не люблю лякати людей, але в даному випадку, беручи до уваги весь комплекс обставин, наша територія може реально перетворитися на пустелю", - упевнений Курикін.

Також він зазначив, що ці проблеми існують не тільки в Карпатах, де зосереджена найбільша кількість українських лісів.

"Але якщо ми відійдемо трохи від Карпат, то згадаємо той-таки видобуток бурштину, який поєднаний з фактичним опустелюванням, знищенням лісу. Якщо хтось бачив території після видобутку бурштину, то це марсіанський або місячний пейзаж – кому що більше подобається", - резюмував він.

Більше читайте в матеріалі на "Апострофі": Марсіанські пейзажі вже тут: Україні загрожує потужна екологічна катастрофа.