Ми творимо історію: опубліковано зворушливий прощальний лист Маккейна

У США опубліковано прощального листа померлого в ніч на неділю, 26 серпня, сенатора Джона Маккейна.

У ньому Маккейн дякує американцям за право служити на благо країни. Нагадує про велич і історичну значущість США, а також закликає своїх співгромадян не забувати, що у них набагато більше того, що об'єднує, ніж того, що робить їх різними.

Наводимо переклад тексту листа.

Мої співвітчизники американці, яким я з вдячністю відслужив шістдесят років, і особливо мої друзі-арізонци,

Дякую вам за привілей служити вам і за життя, яке дали мені флот і державна служба. Я намагався служити нашій країні з честю. Я допускав помилки, але, сподіваюся, моя любов до Америки врівноважить їх.

Я часто помічав, що я найщасливіша людина на землі. Я відчуваю це навіть зараз, коли готуюся до кінця свого життя. Я любив все своє життя. У мене був досвід, пригоди і дружба, достатні для десяти відмінних життів, і я так вдячний за це.

Як і більшості людей, мені є про що шкодувати. Але я б не проміняв ні дня з хороших чи поганих часів, в обмін на чийсь кращий день.

Я зобов'язаний цим задоволенням любові до моєї сім'ї. Ні у кого ніколи не було більш люблячої дружини або дітей, якими він так пишався, ніж у мене. І я зобов'язаний цим Америці. Бути причетним до цінностей Америки - свободи, рівності, справедливості, поваги до гідності всіх людей - щастя більш високе, ніж швидкоплинне задоволення життя. Наша індивідуальність і відчуття значущості не обмежені, але розширені тим, що служать добрим цілям, які важливіші за нас самих.

Американці - ця спільність значила для мене більше, ніж будь-яка інша. Я жив і помер гордим американцем. Ми є громадянами найвеличнішої республіки світу, країни ідеалів, а не крові і гранту.

Ми благословенні і є благословенням для людства, коли підтримуємо і просуваємо ці ідеали вдома та в світі. Ми допомогли звільнити більше людей від тиранії і бідності, ніж будь-коли в історії. Ми отримали величезне надбання і силу в цьому процесі.

Ми втрачаємо нашу велич, коли плутаємо наш патріотизм з племінним суперництвом, яке сіє образу, ненависть і насильство у всіх куточках земної кулі. Ми послаблюємо його, коли ховаємося за стінами, а не зносимо їх, коли ми сумніваємося в силі наших ідеалів, а не довіряємо їм бути великою силою змін, якими вони завжди були.

Ми - триста двадцять п'ять мільйонів упертих і гучних людей. Ми сперечаємося і конкуруємо, а іноді навіть ображаємо один одного в наших хрипких публічних дебатах. Але у нас завжди було набагато більше спільного один з одним, ніж те, що нас розділяє. Якщо тільки ми пам'ятаємо це і визнаємо, що ми всі любимо нашу країну, ми пройдемо через ці складні часи.

Ми пройдемо через них сильнішими, ніж раніше. Так було завжди.

Десять років тому я мав честь зазнати поразки на виборах президента. Я хочу закінчити своє прощання з вами з щирою вірою в американців, яку я так сильно відчував того вечора.

Я все ще відчуваю це.

Не впадайте у відчай через наші нинішні труднощі, але завжди вірте в перспективи і велич Америки, тому що тут немає нічого неминучого. Американці ніколи не йдуть. Ми ніколи не здаємося. Ми ніколи не ховаємося від історії. Ми робимо історію.

Прощайте, дорогі американці. Нехай Господь благословить вас Бог, і благослови Бог Америку.

Читайте також на "Апострофі", що писали світові і українські політики про смерть Маккейна.