RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україні чітко пояснили, хто може позбавити Донбас від військ Путіна

Існує тільки дві організації, які можуть вплинути на агресора, щоб він змінив свою політику на українській землі.

Таку думку висловив "Апострофу" дипломат Василь Філіпчук.

За його словами, організації, які можуть допомогти Україні - це ОБСЄ і ООН.

"У рамках ООН Росія є постійним членом Ради Безпеки і має право вето. До резолюції 2202 від 17 лютого 2015 (резолюція по Україні в підтримку мінських домовленостей) був період, коли Росію можна було усунути від прийняття рішень щодо мирного врегулювання конфлікту. Але підписання Мінська -2 (Мінські домовленості) і резолюція Радбезу ООН унеможливили усунення Росії з даного процесу до нової резолюції (по Донбасу)", - сказав дипломат.

Також Філіпчук заявив, що поки в Росії не буде змінена система прийняття рішень в Раді Безпеки - а в найближчі 10-20 років її точно не змінять - нам доведеться з цим рахуватися. Відповідно ООН не братиме тих рішень, які блокує Росія, користуючись правом вето.

"Така ж ситуація і в ОБСЄ, яка формально відповідальна за безпеку і співробітництво на території пострадянського простору. Знову ж таки, там є принцип консенсусного прийняття рішень - якщо Росія виступає проти, то рішення ОБСЄ не приймається. Саме тому ОБСЄ відіграє лише роль спостерігача за режимом припинення вогню", - зазначив він.

Дипломат підкреслив, що ці дві організації є єдиними, які можуть вплинути на ситуацію в Україні. Жодна інша організація не може або не має можливості або не має відповідного мандата за впливом на цю територію.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "Тільки дві організації можуть змусити Росію піти з України: що потрібно робити".