Вердикт суду ЄС у справі Фірташа: з'явилася реакція адвокатів

Постанова Суду європейських співтовариств в Люксембурзі ніяк не змінює правового становища українського олігарха Дмитра Фірташа.

Про це йдеться в заяві його адвокатів.

"Суд європейських співтовариств в Люксембурзі вирішував, чи є обов'язковим використання Хартії основних прав Європейського союзу (FRC) в контексті апеляції нашого клієнта. Обов'язкове застосування FRC тепер спростовано", - зазначили адвокати.

При цьому вони переконані, що заявлене раніше порушення прав Фірташа, що гарантовані Європейською конвенцією з прав людини (ЄКПЛ), "залишається безперечним і має розглядатися Верховним судом Австрії, незалежно від рішення Європейського суду".

"Більше того, Верховний суд Австрії в минулому вважав, що FRC також слід використовувати в якості еталону в судових розглядах. І сьогоднішнє рішення суду жодним чином не скасовує цю норму, а прийняття рішення залишає в компетенції країн-учасниць", - підкреслюють адвокати Фірташа.

У заяві також говориться, що відповідно до рішення суду ЄС в даний час очікується, що розгляд клопотання Фірташа в Верховному суді Австрії почнеться найближчим часом, проте терміни ухвалення рішення судом непередбачувані.

Як повідомляв "Апостроф", 24 жовтня суд ЄС дозволив Верховному суду Австрії продовжити розгляд справи Фірташа.