RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Не патріотизм, а знущання: названо ганебний момент з проведенням виборів в Україні

В Україні не зацікавлені в наданні виборчого права на законодавчому рівні внутрішньо переміщеним особам, оскільки вони не є традиційним електоратом діючої влади.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявила відомий юрист-констутиціоналіст Марина Ставнійчук.

"Виборчі права внутрішньо переміщених осіб - проблема, яка не перший рік зберігає гостроту і актуальність. Причому вона комплексна, оскільки стосується їх прав обирати і бути обраним. І загострення цього питання провокується тим, що, швидше за все, наступні парламентські вибори будуть проходити за змішаною системою. Саме тому дуже важливо, щоб вимушені внутрішні переселенці змогли взяти участь в голосуванні по мажоритарній складовій - інакше мова йтиме про порушення рівного виборчого права, а це для країн и, яка демонструє свої євроінтеграційні прагнення, дуже нехороший знак. Ще більш ганебно виглядає ситуація з обмеженням виборчих прав цієї категорії людей на місцевих виборах - участь в цьому процесі в цілому для внутрішньо переміщених осіб досі неможлива! Люди, які через війну вибрали нове місце проживання, вже по три-чотири роки живуть в нових територіальних громадах, але не мають права обирати місцеві органи влади! Бути долученими до вирішення місцевих справ, які безпосередньо впливають і на їхнє повсякденне життя", - каже вона.

За словами експерта, в парламенті зареєстровані законопроекти, які повинні вирішити цю проблему, але керівництво Верховної Ради і депутати, мабуть, не вважає це питання важливим, оскільки з 2017 року ці проекти не рухаються.

"Влада сьогодні не зацікавлена саме в таких виборцях, оскільки вони не є її традиційним електоратом. До того ж для цих людей вона нічого не робить, навпаки - їх життя суттєво ускладнено. Вони ображені на владу за те, що вона не змогла створити умови забезпечення їх прав, дати їм ту соломинку, за яку вони могли б ухопитися, щоб власними силами вирішувати проблеми, але спираючись на державу", - говорить вона.

Ця бездіяльність ще більш помітна, оскільки українська влада досі не зайнялася реалізацією стратегії щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

"Пройшов рік. До сих пір немає плану заходів реалізації! А термін виконання - 2020! Це знущання, а не професіоналізм, чи не патріотизм - все відразу! Це абсолютно не державна позиція, а позиція політичного егоїзму, яка буде мати негативні наслідки для самих представників влади. Люди, відповідальні за цю ділянку роботи, повинні бути притягнуті до відповідальності за халатність в роботі", - каже юрист.

Ставнійчук упевнена, що така байдужість української влади не може не позначитися на електоральному виборі цієї категорії громадян.

"Така демонстративна незацікавленість влади у вирішенні проблем переселенців, звичайно, впливає на їх електоральний вибір. І неважко припустити, що голоси переселенців не поповнюватимуть електоральну скарбничку нинішнього президента і близьких до нього політсил. Адже саме вони не дають людям реалізувати їх конституційні права. І з урахуванням розуміння "токсичності" цього прошарку населення для своїх політичних перспектив, не хочуть виправляти ситуацію", - резюмувала експерт.

Детальніше про проблеми у виборчому законодавстві, читайте в матеріалі "Апострофа": Марина Ставнійчук: для України поганий знак - відсутність рішень по переселенцям з Донбасу.