RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

ЦВК перетворюється в гравця, а не арбітра виборчого процесу - експерт

У четвер, 16 листопада, у Центральній виборчій комісії зробили абсолютно політичну і юридично безграмотну заяву щодо "незаконну дочасну агітацію" "потенційних кандидатів у президенти", що свідчить про поступове перетворення Центрвиборчкому в гравця, а не арбітра політичного процесу.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив політолог Костянтин Матвієнко, коментуючи заяву ЦВК стосовно того,, що задовго до початку виборчої кампанії в усіх регіонах України потенційні кандидати у президенти розпочали агітацію, що є незаконним.

Нагадаємо, що в ЦВК наголосили на тому, що відповідно до закону, передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост президента наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів.

"Проте вже зараз, задовго до початку виборчої кампанії, практично у всіх регіонах України можна спостерігати активізацію агітаційної діяльності ймовірних потенційних кандидатів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що непоодинокими є випадки розміщення зовнішньої реклами, розповсюдження відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів, поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей із виборцями тощо.

Втім, на думку політолога Костянтина Матвієнка, у ЦВК немає підстав стверджувати про подібні порушення та тим паче давати оцінку діям потенційних учасникам виборчої кампанії.

"Виборча кампанія ще не стартувала, про що вони справедливо вказують у своєму дописі. Тобто вони дають оцінку майбутнім учасникам виборчої кампанії, причому оцінюють "поширення іміджевих матеріалів в пресі". Для того, щоб зробити такий висновок, треба щонайменше провести відповідну експертизу, чи дійсно цей або інший матеріал можна називати іміджевим. І подібних моментів - безліч. Ця заява свідчить, щонайменше, про те, що в ЦВК не знають закон органу, до складу якого входять", - зазначає експерт.

Крім того, експерт зазначає, що незалежно від того, що на ЦВК, в першу чергу, лежить організація виборчого процесу в територіальних громадах, представники комісії нерідко демонструють вибірковий підхід.

"Наразі вони працюють за принципом - де хочу - там вибори проводжу, де не хочу - там не проводжу. Так, наприклад, в 34 громадах вони раптом вирішили не проводити вибори. Очевидно, що в тих громадах, де вони вирішили відмінити проведення виборів, у чинної влади не було в досталь підтримки", - наголошує Матвієнко.

Втім, шанс провести вибори там усе ще є, додає експерт.

"Учасники виборчого процесу ще можуть просто оскаржити в суді рішення ЦВК не проводити вибори там. Тому що, якщо вибори були призначені, а потім якийсь документ їх скасовує, то цей документ може бути оскаржений. Ймовірно, в ЦВК і далі послідовно будуть робити усе можливе, щоб ці вибори не були проведені. Ми можемо тільки сподіватись на протидію громадського суспільства", - наголошує Костянтин Матвієнко.

За словам експерта, юридично відмінити проведення виборів в ОТГ у ЦВК є, втім для цього повинні бути представлені відповідні факти неможливості проведенням виборів.

"Але ми не побачили жодних фактів. Надумані приводи – так, а факти де? В цих ОТГ йде нормальне мирне життя, є представники суспільного процесу, які зацікавлені у проведені виборів, не були жодних натяків на техногенну чи ще якусь аварію, тобто підстав відміняти вибори – немає. Політичний аспект – не може бути причиною відмови, це незаконно. ЦВК має бути поза політикою", - резюмує Матвієнко, наголошуючи, що в інакше ЦВК з арбітра виборчого процесу, перетворюється на його гравця, яке зрозуміло на чиєму боці грає.