RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи не жарт: названа знакова дата розриву дружби України і Росії

У разі розірвання Договору про добросусідство, дружбу між Україною і Росією, його дія в односторонньому порядку може бути завершу 1 квітня 2019 року.

Про це повідомляє ТСН.

"Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов'язання по його виконанню і не впливає на права, зобов'язання або правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів ", - йдеться в проекті закону.

Рішення почне діяти з дня, наступного за днем його опублікування. А в пояснювальній записці при авторстві глави МЗС Павла Клімкіна ініціатива пояснюється тим, що договір вступив в силу 01 квітня 1999 року.

"Договір укладено строком на десять років. Згідно зі статтею 40 цього Договору його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з Високих Договірних Сторін не заявить іншій Високій Договірній Стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше, ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду (тобто не пізніше 30 вересня 2018 року). Триваюча агресія РФ спричинила суттєві порушення більшості статей Договору, про що Україна сі стематіческі відзначає в дипломатичному листуванні з РФ ", - наголошується в додатку.

Відзначають, що у разі прийняття закон не матиме негативного впливу на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави; розвиток регіонів; ринку праці; громадське здоров'я; екологію і навколишнє природне середовище; інші сфери суспільних відносин.

Як повідомляв "Апостроф", раніше асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко заявляв, що Україні зараз не варто скасовувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією, оскільки це може завдати шкоди самій Україні.