RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Децентралізація в Україні: Яценюк на прикладі пояснив важливість створення ОТГ

Територіальні громади, 30% яких уже об’єдналися, мусять завершити своє об’єднання до 2020 року аби по всій країні були проведені вибори до ОТГ на підставі нового виборчого законодавства.

Про це заявив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час відвідання Боратинської ОТГ на Волині в неділю, 9 грудня.

Яценюк цього дня провів зустріч із головами об'єднаних територіальних громад Волині та Рівненської області в Луцьку та побував у Боратинській ОТГ.

Політик нагадав, що саме його уряд розпочав процес децентралізації в 2014 році.

"Децентралізація - це право людей керувати на своїй території і обирати на своїй території найкращих менеджерів", - сказав він.

Під час відвідин ОТГ Яценюкові показали амбулаторію, що оснащена приладами для загальних аналізів та УЗД- апаратом та має денний стаціонар. Також політик відвідав дитячий садок, що був реконструйований в Боратинській ОТГ за кошти, які отримує громада внаслідок децентралізації. Садочок відвідують 170 дітей, з якими займаються 16 педагогів.

"Такі заклади, які є на території цієї об'єднаної територіальної громади, - взірець того, що людина знає, як керувати і вміє керувати. І той ресурс, який ми передали з центрального бюджету на місцевий, він використовується для людей своєї громади", - зауважив політик.

Яценюк також зазначив, що в дитячому садку впроваджені ефективні заходи з енергозбереження, і після реконструкції тепломережі економія тільки на вартості енергоресурсів становить 45%.

"250 тисяч гривень вони економлять за рахунок того, що відповідально, розумно відносяться до того ресурсу, який отримали. Дороги будуються, дитячі садки й школи будуються – громада живе краще. І це результат децентралізації, яку ми проводимо чотири роки", - додав він.

Лідер "Народного фронту" наголосив на необхідності продовжувати процес децентралізації.

"Об'єднані територіальні громади є основою самоврядування в Україні. 30% ми вже об'єднали, ще 70% повинні бути об'єднані до 2020 року. Щоб у 2020 році вже на новій основі, на підставі нового виборчого законодавства були проведені вибори по всій Україні у всіх об'єднаних територіальних громадах", - наголосив Яценюк.