RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

​Стало відомо, як "воюють" між собою партії фаворитів президентських виборів

Відсутність офіційних результатів і величезна кількість "білого шуму" від політичних партій і різних експертів привели до того, що зараз досить складно об'єктивно оцінювати, хто ж насправді переміг на виборах в ОТГ.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Гучні заяви про перемогу з боку представників "Блоку Петра Порошенко" (за кількістю голів нових ОТГ) і "Батьківщини" (за чисельністю депутатів в радах громад) - ніщо інше, як спроба психологічно налаштувати українців на майбутню перемогу їхніх кандидатів у президенти. Втім, своїми заявами вони нівелюють один одного.

Хто ж переміг насправді? Адже навіть в абсолютних цифрах дані цих двох політсил викликають чимало запитань. Наприклад, в БПП заявили про 52 переможців глав ОТГ. Втім, безпосередньо від президентської партії балотувалося лише 30 кандидатів, тоді як ще 22 людини йшли як самовисуванці за підтримки партії Петра Порошенка. Як показує практика, лояльність самовисуванців до тієї чи іншої політсили дуже швидко нівелюється в разі зміни влади. Трапляється і таке, що кандидат перемагав за підтримки відразу кількох політсил, які потім записували переможця в свою користь. Як би там не було, але подібні математичні вишукування з самовисуванцями з боку БПП виглядають дещо штучним.

Не менш дивна історія трапилася під час підрахунку депутатів. Партія президента відразу ж після закінчення голосування, не чекаючи офіційних результатів, "намалювала" собі 370 депутатів, в той час як своєму головному конкуренту "Батьківщині" - 322. У свою чергу останні заявляють про свою перемогу. "Абсолютна перше місце з великим відривом зайняла "Батьківщина" - 35,7%. На другому місці з результатом 22,7% - "Блок Петра Порошенко"", - заявила Юлія Тимошенко під час брифінгу. Хто з них має рацію, стане зрозуміло тільки після офіційного оголошення результатів виборів.

Чому ведеться така запекла війна за цифри? Справа в тому, що в деяких виборчих штабах порахували, що вибори в ОТГ є важливими чинником для фіксації реальних рейтингів кандидатів-лідерів, а також зможуть заміряти їх ресурс в регіонах.

Втім, даний підхід є некоректним: місцеві вибори не можна екстраполювати на президентську гонку. По-перше, вибори пройшли тільки в тих областях, де не введено військовий стан. Йдеться про 45 ОТГ в десяти областях. Так що картинка виглядає однобоко і необ'єктивно.

По-друге, на місцевих виборах виборець голосує не за партійний бренд, а за конкретного кандидата. Часто буває так, що виборець, який голосує за Юлію Тимошенко, підтримує претендента на крісло глави ОТГ від БПП, і навпаки.

Детальніше про вибори в ОТГ, які відбулися 23 грудня читайте в матеріалі "Апострофа": З думками про президентські: як в Україні вибирали місцеву владу.