Стало відомо про хитрий план Путіна, що представляє небезпеку для України

Президент РФ Володимир Путін для збільшення свого впливу намагається створити більш тісні зв'язки з сусідньою Білоруссю.

Про це повідомляє Bloomberg.

Так, Путін шукає шляхи збереження власної влади, зокрема, шляхом об'єднання з Білоруссю.

Повідомляється, що просто вийти на пенсію в 2024 році російський президент не може, оскільки не впевнений в будь-яких грунтах особистої безпеки, які міг би надати його наступник, тому це робить білоруську угоду особливо привабливою.

Відзначається, що ще в 1997 році попередник Путіна Борис Єльцин і білоруський президент Олександр Лукашенко підписали рамковий союзний договір.

Так, версія документа 1999 року по суті описує федерацію двох держав з єдиною валютою, прапором і емблемою, загальним ринком і єдиною судовою системою.

Зокрема, передбачається, що їм буде керувати Вища державна рада очолювана президентами двох країн на основі ротації, "якщо вони не погодяться інакше".

Повідомляється, що Лукашенко очолює цей орган з 2000 року, але у нього не так багато реальної влади, тому що договір ніколи не був повністю чинним.

Автори публікації підкреслюють, що Лукашенко хотів отримати тільки економічні вигоди від більш тісного союзу з Росією, такі як дешева нафта і газ, але не втрату суверенітету, яка настане в результаті реалізації союзного договору.

У виданні додають, що Росії було дешевше дати йому те, що він хотів, ніж домагатися більшого, але тепер об'єднання є політично привабливою для Путіна.

Зокрема тому, що він зможе взяти на себе значно посилений Верховний Національну раду в 2024 році, зберігши значну частину своєї влади на все життя без зміни конституції.

Крім того, на думку журналістів, мирне возз'єднання з білорусами також може бути використано як компенсація росіянам за недавній розрив з дружньою Україною.

У виданні додали, що зараз у Путіна є можливість "неагресивно" тиснути на Білорусь завдяки податковій реформі, проведеної в РФ. Зокрема, Білорусь, яка безмитно купує російську нафту і експортує більшу її частину, стягуючи свої власні мита, доведеться платити більше.

Повідомляється, що в цьому році, за даними білоруського Мінфіну, країна втратить 300 мільйонів доларів через російського "податкового маневру", що дуже багато для країни з економічним обсягом виробництва близько 55 мільярдів доларів, і втрати будуть рости в міру зникнення російських експортних мит .

Відзначається, що хоча Лукашенко публічно застеріг Росію від спроб поглинути Білорусь, а офіційний представник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що злиття Росії і Білорусі не є предметом обговорення, заперечення стосуються лише повного поглинання, а не більш глибокого сценарію інтеграції з Білоруссю.

Автори публікації вважають, що вирішення питання об'єднання двох країн залежить від того, чи знайде Путін інші способи вирішення своїх політичних проблем.

Детальніше про новий виток білорусько-російського конфлікту, читайте в матеріалі "Апострофа": Лукашенко зрозумів, що Путін його може знищити: у нього є два сценарії - білоруський політик.