RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Тривожний дзвіночок: в Україні вказали на уроки Керченської кризи для Києва

Керченська криза наочно показала, що Захід не готовий йти на конфронтацію з Росією, а Україна продовжує жити реальністю 2014 року.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"Керченська криза показала кілька важливих речей, тому можна зробити наступні висновки. По-перше, Захід не готовий йти на конфронтацію з Росією, і як раз реакція на Керченську кризу дуже яскраво це продемонструвала. Це дуже тривожний дзвіночок для України на 2019 рік, особливо з огляду на вибори у нас і вибори до Європарламенту навесні, за якими ми повинні дуже ретельно стежити", - пояснив він.

За словами експерта, Керченська криза показала ще й те, що Україна живе в реальності 2014 року.

"По-друге, ця криза, на мій погляд, зафіксувала абсолютну відірваність українських політичних еліт від реальності. На жаль, я прийшов до висновку, що Україна живе 2014 роком. Значна частина українських еліт, влада не розуміє, що світ змінився за останні чотири року. І ці заяви після Керченської кризи про перекриття Босфору Росії, про заклад кораблів НАТО в Азовське море, про розгортання військової місії НАТО в Чорному морі - абсолютно відірвані від реальності. Вони показали, що у нас не розуміють, що пройшло чотири роки, і світ помінялися. Ще за станом на 2014 рік змінилися уряди держав, змінилася геополітична обстановка в світі, США і Європа більше не такі друзі, якими були раніше. Все соціально-економічні проблеми, які переживають ці держави, змушують їх занурюватися в себе і не займатися зовнішньою політикою, тим більше - Україна. Керченська криза зафіксувала те, настільки у нас живуть минулим і не бачать реальності - світ змінюється, і відповідно потрібно міняти свою тактику, меседжі, комунікаційну політику, підхід до співробітництва з європейцями. Треба також працювати з сусідами, а ми живемо в 2014 році. Наші кораблі захопили, значить, треба воювати з Росією, а це просто повний абсурд", - говорить Куса.

Політолог вказав і ще на один тривожний момент.

"Особисто для мене Керченська криза стала дуже показовию, з огляду на ці процеси, а саме - зміна геополітичної обстановки навколо України. Останні резолюції по Криму - також з цієї опери. Їх прийняли, але треба подивитися не на те, скільки країн проголосували за резолюцію, а на те, чому дуже багато країн утрималися від голосування", - додає він.

Детальніше про те, чому Захід не готовий йти на конфронтацію з Росією, читайте в матеріалі "Апострофа": Керченська криза розкрила головну проблему світових еліт - експерт-міжнародник.