​План "сірого кардинала": стало відомо про важливого гравця на президентських виборах в Україні

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має намір вибудовувати свої політичні плани самостійно, навіть окремо від своєї партії. Забезпечити чесні президентські вибори - єдиний шлях "сірого кардинала" зберегти крісло в українській політиці.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

На сьогоднішній момент Аваков, можливо, є єдиним самостійним політиком в нинішньому уряді, який готовий піти на конфлікт і відстоювати свої позиції. Для цього у нього є не тільки найпотужніше і організоване відомство в країні - МВС, а й інші необхідні для такої зухвалої самостійності ресурси. У тому числі - і зовнішньополітична підтримка.

У квітні 2018 року Аваков вперше за довгий час відправився до США підписати меморандум із директором ФБР і представити американцям свій план по поверненню Донбасу. Крім того, візит в США дав можливість Арсену Борисовичу почати особистий діалог з заокеанськими партнерами. З того моменту відносини між ним і американцями будувалися спокійно, без бумерангів.

Ціною такого партнерського спілкування стала обіцянка Авакова забезпечити чесні вибори президента. Його натягнуті стосунки з Порошенком дозволяють не йти на поводу у нинішнього президента.

І, як виявилося, Аваков має намір вибудовувати свої політичні плани навіть в стороні від своєї партії - "Народний фронт". Він не претендує на місце спікера або прем'єр-міністра. Для нього чесні президентські вибори - це, мабуть, єдиний шлях зберегтися крісло в українській політиці, а заодно зробити добру справу країні і її заокеанським партнерам. Адже те, як пройдуть президентські вибори, і стане демонстрацією, чия "концепція України" переможе: американська, яка представляє Україну прикладом демократичних реформ і країною, де політики можуть цивілізовано передати владу один одному, або російська - де панує хаос і беззаконня.

Саме тому для США так важливий Аваков і його роль під час виборів.

"Він постійно зустрічається з послами країн ЄС, послом США для обговорення виборів", - розповів "Апострофу" наближений до нього нардеп НФ.

"Він давним-давно став самостійним центром сили, здатним не тільки на власну позицію, а й на власні дії", - підкреслює співрозмовник.

Підтвердженням цьому є чергова поїздка міністра в штати. Як стало відомо "Апострофу", Авакова запросили 12 лютого в Вашингтон на Круглий стіл з обговорення мирного плану для Донбасу. На ньому будуть обговорюватися ідеї мирного врегулювання конфлікту, в тому числі і представлений кілька років тому київським Міжнародним центром перспективних досліджень план розгортання в ОРДЛО Міжнародної тимчасової перехідної адміністрації під керівництвом ООН, а також гучний в останні кілька днів "план Сайдік" і, власне, план "малих кроків" Авакова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Сірий кардинал: навіщо Аваков американцям і як він може вплинути на вибори.