RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Порошенко закріпив курс України в НАТО і ЄС - політолог

Завдяки зусиллям президента Петра Порошенка Україна успішно рухається до інтеграції в Європейський союз, остаточно відмовившись від євроазіатського вектора.

Про це у себе на своїй сторінці в Facebook написав політичний консультант Володимир Макаровський.

"Однією з найбільш резонансних подій минулого тижня стали зміни до Конституції України про курс на вступ до Європейського союзу і НАТО. Ці поправки були особистою ініціативою президента Петра Порошенка. І я впевнений, що це рішення було правильним. Ми повинні чітко раз і назавжди усвідомити самі і оголосити про це недоброзичливцям, що наше місце - у європейській цивілізації", - написав Макаровський.

Він зазначив, що "ніякий євразійський вектор не може бути реалізований".

"Захоплені території Донбасу - це наочний приклад того, що несе нам цей самий вектор. Там панують тільки війна, злидні і безправ'я", - підкреслив експерт.

За його словами, той факт, що депутати більшістю голосів підтримали ініціативу президента, говорить про те, наскільки українці виросли як нація за останні роки.

"Українці заслуговують на те, щоб жити в об'єднаній Європі і користуватися відповідними благами. Адже вступ до Євросоюзу - це не тільки європейські зарплати і пенсії. Це ще й європейська медицина, законність і захищеність, європейська освіта для наших дітей, європейський технічний прогрес, екологічність і багато іншого", - написав політконсультант.

Він нагадав, що всі роки незалежності України аж до Революції гідності керівники держави тільки й робили, що говорили про вступ до ЄС, але реальний прогрес в цьому питанні настав лише за чинного президента.

"Починаючи з 93 року, коли вперше було піднято питання про проєвропейський курс України, нас годували обіцянками. Але тільки при Порошенко в цьому напрямку відбувся відчутний прогрес: ми підписали Асоціацію з Євросоюзом, ми створили з ним зону вільної торгівлі. Зрештою - ми отримали безвіз, яким вже скористалися більше 2 мільйонів наших співгромадян. Все це говорить про те, що у суспільства вже давно визрів запит на інтеграцію в загальноєвропейське життя. І зараз ми наблизилися до нього впритул", - написав експерт.

При цьому він визнає, що "нам все ще належить багато чого зробити".

"Ще не всі реформи завершені, економіка тільки почала відновлюватися після пограбування країни Януковичем і вторгнення Росії. Але в тому, що стосується євроінтеграції - я впевнений, що на другому терміні Порошенко зможе успішно продовжити розпочате. І анонсована ним заявка на вступ України до Європейського союзу в 2023 році - цілком реалістична і досяжна мета", - констатував Макаровський.