RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Смерть Путіна і революція в Росії: історик вказав на катастрофічний для України сценарій

Розпад Росії для України стане справжньою катастрофою.

Таку думку в колонці на "Апострофі" висловив доктор історичних наук, Георгій Касьянов.

"Давайте спрогнозуємо сценарій, згідно з яким у Росії щось сталося: бунт, повстання, революція, Путін убитий або втік, вся його верхівка змилася. Уявімо собі, що буде з цією країною. По-перше, вона розсиплеться, по-друге, це країна, у якій другий за величиною, а може, і перший, ядерний потенціал. Ось коли все це розвалиться, хто буде це утримувати? Це буде катастрофа, і це буде катастрофа для України. Тому що у нас найдовший кордон з Росією. Уявіть собі кордон з країною, в якій відбувається революція, громадянська війна, розвал економіки, є маса зброї і так далі. Що Україна зможе з цим зробити? Вже є третина Донецької і Луганської областей, в яких схожий сценарій, де є маса зброї і так далі - і які у нас проблеми! А уявіть, що буде, якщо у такій ось величезній країні це станеться. Тому говорити, що ось, коли Путін помре і Росія розвалиться, нам стане добре - можуть тільки абсолютно безграмотні люди, які не розуміють наслідків таких великих подій", - впевнений він.

У той же час, розвал Росії, як такої, малоймовірний.

"Навіть у найважчі моменти російське суспільство ніби консолідувалося. Російський історик Олексій Міллер вважає, що Росія - одна з небагатьох європейських країн, яка частково належить Європі, яка не втрачала незалежність кілька століть поспіль. Частково була окупована, потім виганяла окупантів досить швидко. Тобто країна, яка зберігає свою самодостатність, незважаючи на найважчі умови. Тому розраховувати, що вона розвалиться під впливом санкцій або якихось серйозних економічних впливів... У принципі, може бути повторений досвід Радянського Союзу, який розвалився значною мірою під впливом економічного змагання із Заходом, якого він не витримав. Але давайте подивимося, коли він розвалився, - тоді, коли там відбулася демократизація. Тобто перспектив якоїсь демократизації Росії я не бачу, і, відповідно, перспектив, що вона десь раптом під впливом чогось розвалиться, теж не бачу", - додав Касьянов.

Детальніше про повернення Криму і українсько-російських відносинах, читайте в матеріалі "Апострофа": Смерть Путіна стане катастрофою для України: в чому небезпека.