RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Експерти помітили небезпечну тенденцію в заявах підлеглих Авакова

Спроба прирівняти спостерігачів на виборах до фігурантів підкупу може свідчити про намагання керівництва МВС позбутися неупередженого контролю за виборчим процесом.

Таку думку висловив експерт з виборчого права Андрій Романчук, коментуючи заяву радника міністра внутрішніх справ Івана Варченка про те, що оплата спостерігачам на виборах президента України буде кваліфікуватися за ст. 160 (підкуп виборця) Кримінального кодексу України.

"Не зрозуміло, яких саме спостерігачів мав на увазі радник міністра внутрішніх справ. Адже на виборах діють три основні групи: спостерігачі від самих кандидатів, спостерігачі від українських громадських організацій та міжнародні спостерігачі. Останні дві цілком законно отримують оплату за роботу – переважно в формі ґрантів. Питання в тому, як розцінювати заяву Івана Варченка і чи є в ній ознаки тиску на спостерігачів", - підкреслив Романчук.

В свою чергу політичний експерт Тарас Чорновіл нагадує, що саме спостерігачі і члени виборчих комісій забезпечують чесний виборчий процес.

"Вважаю помилкою заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що поліція має забезпечити чесний виборчий процес. Поліція запобігає правопорушенням і забезпечує невідворотність покарання за них. Без запрошення членів виборчих комісій вона не має права навіть заходити на дільниці. Тому поліція має виконувати лише властиві їй функції", - підкреслив Чорновіл.

На думку керівника політико-правових програм "Українського Центру суспільного розвитку" Ігоря Рейтеровича, для виборчого процесу вкрай важливо, щоб спостерігачі також стежили за діяльністю поліції.

"Керівництво МВС уже заявляло про те, що претендує на роль головного арбітра виборів, чим продемонструвало тенденцію до перевищення своїх повноважень. Спостерігачі – це люди, здатні фіксувати і порушення самих правоохоронців. Можливо, тиск на них є намаганням поліції означити свою домінуючу роль або навіть узурпувати право контролю над виборчим процесом. Якщо ці підозри підтвердяться, усі активні сили суспільства повинні цьому протистояти", - переконаний Рейтерович.

На думку військового журналіста та громадського діяча Романа Бочкали, контролювати дотримання законності на виборах правоохоронцям заважає політичне забарвлення.

"Активність та порядок дій людей у формі не повинні залежати від політичних уподобань керівника того чи іншого органу. Дуже не хотілося б, щоб МВС та інші органи стали окремим суб’єктом виборчого процесу", - підкреслив він.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: