Лукашенко зробив неприємну для України заяву про захоплення Криму

Президент Білорусі Олександр Лукашенко зробив неприємну заяву на адресу українців через анексію Криму Росією.

Її він озвучив в п'ятницю, 1 березня, під час "Великої розмови з президентом", відповідаючи на питання російського журналіста, чи не настав час Білорусі офіційно визнати входження Криму до складу РФ.

"Коли я був на інавгурації президента Порошенка 4 роки тому або коли .. Жарища була за 30 градусів. І перед Радою мене оточили західні та українські журналісти і почали мене катувати, чий Крим - російський чи український. Я не готувався до цього питання і не хотів на нього відповідати. Я їм поставив запитання: "ССкільки загинуло українців під час захоплення Криму Росією?" Мовчать. Жодного. А скільки прозвучало пострілів? Жодного. Значить, ви мовчки погодилися, що Крим не ваш. Для них це була абсолютно несподівана відповідь, що полягає в тому, що якщо це ваше вмирайте, воюйте за цей клаптик землі", - сказав Лукашенко.

Також він додав, що Росії "може стати в нагоді в цьому конфлікті така позиція Білорусі".

"Скажіть, що зміниться після того, як я зараз, в прямому ефірі, заявлю про те, що Крим наш чи Крим російський? Нічого. Це пройде новиною ввечері, а вранці - забудуть, ніхто слова не скаже. На Заході - ну, може, хтось помітить. У нас народ подумає: ну, Лукашенко, чого ти вліз в це, стільки часу пройшло? в Україні скажуть: "собака" - і плюнуть в мою сторону. в результаті що ми отримаємо? Розумієте, потрібно дивитися далі, глибше ", - сказав глава держави.

Лукашенко закликав "дивитися далі і глибше в цих питаннях" і спробувати "хоча б в даному випадку" його зрозуміти.

"Не можу я бути маріонеткою: підписав вчора один документ, а сьогодні вискакую і починаю кричати. Хоча американцям і Заходу я завжди кажу - по-справжньому я повинен був висловитися на підтримку Росії", - пояснив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Лукашенко пожартував про включення Росії до складу Білорусі.