RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Україна відреагувала на указ Путіна щодо паспортів для Донбасу

Українські політики відреагували на указ президента Росії Володимира Путіна про спрощене отримання паспортів РФ для жителів окупованих частин Донецької і Луганської областей.

Про це повідомляють українські політичні діячі на своїх сторінках в соціальних мережах.

"Рішення РФ про видачу паспортів на окупованих українських територіях - це продовження агресії і втручання в наші внутрішні справи. Це новий "паспортний" етап окупації Донбасу", - написав у Twitter глава МЗС України Павло Клімкін.

Він також закликав українських жителів окупованих територій на Донбасі не приймати російські паспорти. За словами чиновника, Росія позбавила українців з східних областей країни сьогодення, а тепер робить замах на їхнє майбутнє.

У той же час, як пише на своїй сторінці в Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, указ президента РФ є спробою легітимізації псевдореспублік, що грубо порушує Мінські домовленості.

"За українським законом подвійне громадянство заборонене, і своїм навмисним, грубим рішенням Путін демонструє, що він не вважає окуповані території частиною суверенної України. Чому Путін зробив це саме зараз? Ми попереджали: він чекає ослаблення української влади. Він завжди користується моментами невизначеності і перехідного періоду, щоб вставити ще один ніж в спину України", - зазначила Геращенко.

Вона закликала відреагувати на відповідне рішення Кремля міжнародних партнерів, а також засудити дії Москви з боку нормандського формату.

"Це рішення вимагає посилення санкцій проти РФ, що не робить жодного кроку для вирішення війни на Донбасі, навпаки, заморожує цей конфлікт, щоб він надовго був раною на тілі України", - підкреслила віце-спікер.

Вона додала, що в середу, 24 квітня, в Мінську проходить засідання ТКГ і робочих груп, в ході якого представники України жорстко засудили дії Росії щодо спрощення видачі паспортів РФ жителям окупованих територій Донбасу.

А представник України в ООН Володимир Єльченко підкреслив, що Україна звернулася до Ради Безпеки ООН через рішення Путіна.

"За дорученням президента Петра Порошенка вже звернулися до Ради Безпеки ООН. Цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостями!" - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше бойовики на Донбаcі розповіли, кому паспорти РФ дадуть в першу чергу.