RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Медовий місяць Зеленського: названі головні загрози для президента

Рейтинг президента України Володимира Зеленського може впасти в опалювальний сезон, коли люди побачать ціну на газ.

Про це повідомляє видання "Новий час", посилаючись на слова українського соціолога, директора Фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної.

"Я не знаю, як довго триватиме медовий місяць українського народу і нового президента. Звичайно, кампанією Зеленського займалися талановиті люди. Відразу після другого туру його рейтинг став потроху падати, тому що на сході країни та ж "Опозиційна платформа - За життя" почала обробляти своїх респондентів - мовляв, дивіться, вони в НАТО хочуть, а ви ж проти. І тут Зеленський включив образ білоруського президента Лукашенка, популярного і в нашій країні. Картинно розібрався з кількома дрібними чиновниками, почав вирішувати питання люде й, і це миттєво підняло рейтинг", - висловилася експерт.

На її думку, цього не достатньо і надовго не вистачить. Бекешкіна зазначила, що вже восени, ближче до зими люди отримають перші платіжки за газ. Навіть якщо ціну трохи знизять, все одно згадають про Юлію Володимирівну, яка обіцяла зменшити ціну вдвічі.

"Навіть найромантичніші українці звикли думати кишенею. І в цій кишені ми бачимо пакет конкретних очікувань. У ній і те, що нарешті-то влада буде чинити розправу над корумпованими чиновниками, що будуть якісь рішення по війні. Це серйозна пастка для нового президента. Навіть якщо такі рішення будуть, вони задовольнять лише одну частину суспільства, а іншу налаштують проти нього. Ще один виклик стосується соціальних проблем - зарплат, пенсій, медичного обслуговування. Люди очікують, що настануть поліпшення, а швидко їм наступити нізвідки", - підкреслила соціолог.

Вона заявила, що обраний президент ризикує також потрапити в звичну пастку, вибудувану політичною композицією української влади.

"У нас до цих пір немає реальної політичної системи, де партії є не тимчасовою групою підтримки їхнього лідера, а реальними ідеологічними структурами. Тому на виборах всі стають лівими, а потім проводять праву політику. Адже соціал-демократична політика можлива тільки у відносно заможних суспільствах, а в бідних, як Україна, щоб країна розбагатіла, політика повинна бути правою. Ця політика відкриває дорогу бізнесу, дозволяє менше перерозподіляти і більше вкладати в розвиток бізнесу", - сказала експерт.

Також, за словами Бекешкіної, потребуючий клас хоче, щоб податки були вище, а бізнес - щоб нижче. І ті й інші підтримали партію президента Зеленського, але "Слуга народу" не зможе проводити політику, знижуючи податки і підвищуючи пільги одночасно. Так не буває, і це ще одне перехрестя, де політична сила Зеленського може втрачати підтримку.

"Багато що залежить від того, чи вдасться президенту Зеленському уникнути помилок президента Порошенко. Побудувати ефективну комунікацію з людьми. Адже хто заважав Порошенко або Гройсману раз в тиждень по телевізору не просто виступати з монологами, а спілкуватися з журналістами, відповідати на гострі питання, пояснювати, що відбувається, що можна зробити, а що не можна. Нормальним тоном", - заявила директор Фонду "Демократичні ініціативи".

Як повідомляв "Апостроф", за словами радянського дисидента Йосипа Зісельса, Зеленський скоро збунтується проти тих, хто хоче ним керувати.