RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

​Це фікція: Богдан цікаво висловився про "формулу Штайнмаєра" і рейтинги Зеленського

Глава Офісу президента України Андрій Богдан заявив, що "формула Штайнмаєра" - це фікція назви, так як її суть не прописана в документі, а падіння рейтингу президента Володимира Зеленського не пов'язане з новими домовленостями щодо Донбасу.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Українська правда".

Журналісти запитали Богдана, чи не вважає він, що Україна поступилася Росії, щоб отримати швидкий результат. Так як обмін полоненими відбувся дуже швидко, і в ньому брали участь моряки. Але вони могли не йти на обмін, тому що Росія просто повинна була виконати рішення міжнародного суду.

"Ні, зовсім не здається. Ми можемо говорити, знову ж таки, до нескінченності. Але є результат, і цей результат підтримує левова частка громадян України. А що ми втратили? Я вважаю, що поки немає зв'язку між "формулою Штайнмаєра" і її реалізацією з обміном полоненими. Це був взаємний крок один одному назустріч. Чи буде другий крок, я не знаю. Ми сподіваємося", - сказав Богдан.

Він зазначив, що Україна нічого не втрачає, проводячи обмін полоненими. Це лише показує людям адекватність керівництва, а ув'язненим в РФ - що їх не кидають в полоні.

"З "формулою Штайнмаєра" є рух до миру - ми демонструємо його публічно: і для України, і для зовнішнього світу. І протилежному боці, Росії, потрібно якось відповідати, тому що позиція "я нічого не чую, я нічого не бачу" не сприймається середовищем навіть всередині Росії. І взагалі треба розуміти, що наші активні дії, наша миролюбна позиція розрахована не тільки на міжнародну середу. Вона розрахована на громадян Росії", - зазначив глава ОП.

За його словами, Росія повинна була виконати постанову суду, але не зробила цього, і не зробила б ніколи.

"І ми можемо з професійним юристом говорити століттями, але нічого абсолютно не зміниться. А щоб змінилося, треба переключатися на ментальність росіян. Вони через свої засоби масової інформації накручені дуже вороже до України, вважають нас якоюсь негативної нацією, націоналістами. І в позиції , коли ми відкриті, ми хочемо і йдемо назустріч, а Росія, керівництво Росії впирається, і аргументацій, чому це відбувається, немає - з того боку вже почнуться питання: а чому ми поводимося неадекватно?", - підкреслив Богдан.

Журналісти відзначили, що в зв'язку з "формулою Штайнмаєра" рейтинг Зеленського впав на 7%. Також попросили пояснити її суть.

"Це певна фікція назви, в якій ненаповнена на сьогоднішній день суть. У нас є інформація, що один з політичних лідерів, а саме екс-президент, вживає максимальних заходів щодо збільшення своєї ролі в протестному русі. І це не тільки дивно, це знають всі, це знають ті люди, які були присутні в центрі Києва. І саме вони говорили, що Петро Олексійович був частиною цього руху, який активно намагався його зробити лідером. Що не було сприйнято іншими учасниками цього руху. Не треба плутати - я говорив те тілько про одну частини і про одного персонажа", - заявив Богдан.

Він підкреслив, що влада нічого не робить, поки не спробує, треба зрозуміти, як це буде сприйнято суспільством.

"Не "формула Штайнмаєра" отримала такий негатив, не було зменшення рейтингів, а це був просто зрозумілий процес - через звільнення полонених було величезне зростання (рейтингу - ред.), він був ситуативний, він не міг триматися довго на позначці в 73 відсотка. Тому це звичайний період, коли (рейтинг - ред.) починає з часом трохи падати, він просідає, а не падає. Цінників (маркерів - ред.) може бути багато: і швидкість прийняття законів, і різні закони дискусійні, і земельна реформа, і "формула Штайнмаєра" - це не змінило ставлення суспільства до президента, взагалі не змінило", - констатував глава Офісу президента.

Раніше "Апостроф" публікував аналіз плану припинення війни на Донбасі.