RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Знадобиться для Гааги: експерт вказав на важливий нюанс з передачею Україні кораблів

Інформація про стан українських кораблів - буксира "Яни Капу" і броньованих катерів "Бердянськ" і "Нікополь", які Росія повернула Україні після річного "полону", буде важлива для юристів у Гаазі.

Про це "Апострофу" заявив експерт з морського права Борис Бабін.

За його словами, Росія зважилася на повернення захоплених кораблів через початок розгляду цієї справи в Арбітражному трибуналі. Невиконання рішення Міжнародного трибуналу по морправу від 25 травня 2019 року могло ще більше погіршити позиції російської сторони.

Бабін зазначив, що Росія вже почала змінювати свої свідчення в питанні передачі кораблів, що може бути пов'язано саме з розглядом справи.

"Спочатку вони заявляли, що це ми все угробили, поки йшли до Очакова. Потім через "балакучі голови" почали заявляти, ніби демонтували щось, як речовий доказ, а щось згнило від вогкості. Тобто, змінюють свідчення. Немає приводів не довіряти командуванню ВМС", - сказав Бабін.

Експерт додав, що огляд кораблів був проведений у рамках кримінальних проваджень, які ведуть українські правоохоронні органи.

"Також ця інформація важлива для наших юристів в Гаазі, думаю, вона поки конфіденційна. Крім того, експертиза встановить, коли були зроблені ті чи інші пошкодження", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Рік по тому: які секрети зберігаються на повернутих Україні кораблях".