RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Підставляє Зеленського перед МВФ: експерти розповіли про небезпечні дії топ-чиновника НБУ

Глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин усвідомлено підтримав атаку українського олігарха Ігоря Коломойського на Правління НБУ, поставивши під загрозу можливість виділення Україні $4 млрд у рамках нової трирічної програми МВФ.

Таку думку висловили опитані "Апострофом" експерти.

Зокрема, коментуючи висловлені Данилишиним підозри керівництва Нацбанку в саботажі, інвестиційний банкір і аналітик Сергій Фурса серед шкоди, нібито заподіяної державі регулятором, назвав небажання повернути Приватбанк колишньому власнику Ігорю Коломойському.

Про можливості ситуативної коаліції Коломойського з Данилишиним на умовах анонімності "Апострофу" розповідали і інші джерела, які добре знають останнього.

"У Данилишина є власні амбіції щодо керівництва Нацбанком. Він вважає свою посаду голови Ради такою, що не відповідає його рівню, і прагне отримати більше контролю над регулятором - або шляхом урізання повноважень Правління, або його зміщення. Не факт, що він прямо працює на Коломойського, проте цілком можливий варіант їх ситуативної коаліції для атаки на Смолія ", - зазначає джерело.

Наслідки висловлювань Данилишина, в яких він критикує керівництво НБУ "за незалежність" і позицію МВФ з питання покарання для порушників закону олігархів, можуть бути сприйняті закордонними партнерами України як дуже негативний сигнал. На Заході саме ці два питання вважають чи не ключовими для продовження програми МВФ у нас в країні.

Не слід забувати, що в середині листопада місія МВФ поїхала з України фактично ні з чим. За заявами джерел, каменем спотикання стали питання грошей, які заборгував Україні Коломойський, і незалежності НБУ. При цьому, за даними зарубіжних ЗМІ, позиція МВФ полягає в тому, що будь-який компроміс з колишніми власниками Приватбанку неприйнятний.

Пізніше, на початку грудня, сайт президента України випустив заяву, що в ході телефонної розмови з директором-розпорядником МВФ Крісталіна Георгієва, Володимиру Зеленському все-таки вдалося досягти "домовленостей за новою програмою співпраці". Йдеться про можливість виділення Україні $ 4 млрд у рамках нової трирічної програми.

Таким чином Данилишин зі своїми заявами, які, можуть негативно вплинути на домовленості українського президента з МВФ, нагадує одного з персонажів відомої байки Крилова, який навмисне тягне віз в іншу сторону від інших членів команди. З повною байдужістю до загального результату.

Детальніше про те, як Данилишин стає "козирною картою" Коломойського в боротьбі проти НБУ та МВФ, читайте в матеріалі "Апострофа": Троянський кінь у НБУ: що стоїть за риторикою глави Ради регулятора