Рада готує неприємний сюрприз для бюджетників: чим загрожує українцям перерахунок зарплат

Кабінет міністрів передав до Верховної Ради законопроект, який пропонує відв'язати зарплати в бюджетній сфері від прожиткового мінімуму.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Обозреватель".

За словами експертів, така ініціатива дозволить платити бюджетникам менше. Це також дасть можливість уряду і парламенту самостійно встановлювати розмір їх зарплати.

"Відв'язування від прожиткового мінімуму буде означати, що Мінфін на свій розсуд пропонуватиме цифри для мінімальної заробітної плати, і на свій розсуд встановлюватиме зарплати чиновникам", - заявив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева.

Він також відзначив ще один нюанс в ініціативі уряду.

"Ми розуміємо, що в першому випадку це призведе до неконтрольованого зростання заробітних плат чиновників, і до обмеження виплат всім іншим бюджетникам", - додав політик.

За словами заступника голови Федерації профспілок України Олександра Шубіна, в разі прийняття даного законопроекту відбудеться абсолютний колапс з виплатами заробітних плат бюджетникам. Він підкреслив, що навіть якщо така ініціатива допоможе підняти прожитковий мінімум, не зовсім зрозуміло, для чого він буде існувати в принципі.

Як повідомляв "Апостроф", перехід до накопичувального рівня пенсійного забезпечення, який готується в Україні, передбачає обов'язкове щомісячне відрахування на персональний рахунок не менше 1% своєї зарплати.