RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Якщо введуть накопичувальні пенсії: які внески доведеться робити українцям

Перехід до накопичувального рівня пенсійного забезпечення, який готується в Україні, передбачає обов'язкове щомісячне відрахування на персональний рахунок не менше 1% своєї зарплати.

Такі вимога передбачені у законопроекті "Про загальнообов'язкове накопичувальному пенсійному забезпеченні» (№2683), який надійшов на розгляд профільного парламентського комітету.

Відповідно до законопроекту, роботодавець повинен щомісячно відраховувати 2% від суми зарплати працівника, а сам працівник - ще 1% зі свого зарплати на спеціальний персональний рахунок. За бажанням, працівник може збільшити відсоток відрахування. При цьому роботодавець зобов'язаний пропорційно доповнювати виплати працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми зарплати працівника.

Ще одним нововведенням законопроекту є те, що ці відрахування, на відміну від ЄСВ, будуть перераховуватися не в Пенсійний фонд, а в спеціально створене Кабінетом міністрів для цих цілей Пенсійне казначейство. А вже з нього - на персональні рахунки громадян в уповноважених банках. При цьому керуванням активами Пенсійного казначейства будуть займатися авторизовані для такої діяльності керуючі компанії.

Важливим моментом є те, що згідно з документом кошти накопичувальної системи є власністю її учасників, тобто працівників, які здійснюють відповідні виплати (що доповнюються виплатами роботодавців). Більш того, в разі смерті людини, накопичені кошти перейдуть у власність його спадкоємців.

Після виходу на пенсію громадяни також зможуть вибирати режим отримання накопичувальної пенсії - це може бути, наприклад, одноразові виплати, прискорені виплати, програмні виплати і довічні пенсії. Очевидно, що розмір виплат в кожному з них буде відрізнятися від інших.

Подробнее читайте в матеріалі "Апострофа": Пенсії переходять на другий рівень: державі - добре, бізнесу - погано