RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Це не "хорватський сценарій": експерт вказав на важливий нюанс з спільними патрулями на Донбасі

В Україні продовжують обговорювати пропозицію по проведенню спільного патрулювання на Донбасі.

Про це "Апострофу" заявив співголова ГІ "Права Справа" Дмитро Снєгирьов.

"У 1995 році полягає так зване Ердутська угода. Хорватія йде на мирний план інтеграції окупованих територій. Чому мирний план? Тому що перед цим була військова компонента: вони частина захоплених територій - це близько 25% - звільнили військовим шляхом. Тут запропонована мирна інтеграція, тому що хорвати розуміють, що є спільний кордон з Сербією, відповідно, військова операція призведе до численних жертв серед цивільних і військових. що пропонується Хорватії? Міжнародною спільнотою Хорватії пропонується, пе рвое: міжнародна адміністрація, яка буде наділена всіма повноваженнями і буде спиратися на контингент миротворчих сил в кількості 5 тисяч осіб. Друге: міжнародна організація стежить, виконує умови демілітаризації окупованих територій. Це роззброєння незаконних формувань. Третій пункт - організація виборів. І четвертий - організація спільного патрулювання, спільних поліцейських сил, які повинні забезпечити проведення виборів", - сказав він.

За словами Снєгірьова, Україна відрізняється від Хорватії тим, що вибори на окупованих територіях Хорватії відбулися через два роки після демілітаризації.

"А що нам пропонують? А нам пропонують: давайте виставимо спільне патрулювання на проблемній ділянці російсько-українського кордону, за спиною цих спільних патрулів буде 40 тисяч учасників незаконних збройних формувань з числа бойовиків 1-го і 2-го армійського корпусу, що не буде громадянської компоненти у вигляді тимчасової адміністрації, що спирається на військовий контингент миротворців, - і після цього ми проведемо вибори", - додав він.

Експерт додав, що ОПУ потрібно серйозно підійти до виборів на окуіппрованних територіях.

"Що намагається просунути Офіс президента (ОП)? Ідею проведення виборів під прикриттям спільного патрулювання. І в цьому відмінність від хорватського досвіду. Там спочатку роззброїли, взяли під контроль кордон, зробили всі можливі умови для проведення виборів, зокрема діяльність хорватських політичних партій, повернення хорватських біженців, зміна навіть етнічної складової під час виборів, силова підтримка, питання безпеки. І тільки потім прийнято рішення про проведення виборів. А у нас - навпаки", - завершив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Загравання з Путіним призведе до повної втрати суб'єктності України - Дмитро Снєгирьов.