RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Що буде з безвізом при коронавірусі та карантині: озвучено прогноз

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про перспективи приєднання України до шенгенської зони і про те, що буде з безвізом після карантину.

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню lb.ua.

"Наше приєднання до "шенгену" - це перспектива певного часу, тому для нас ця проблема зараз гостро не стоїть. У той же час по прикордонному руху ми не бачимо ніяких деструктивних явищ. Не думаю, що в українських громадян будуть виникати системні проблеми з використанням безвізового режиму", - сказав він.

На думку чиновника, "шенген" і в майбутньому збережеться, а дискусії про те, якими мають бути правила та можливості для обмеження переміщення всередині цієї зони, будуть в Євросоюзі дуже гострими.

"І час від часу якісь точкові бар'єри будуть створюватися. Але кожний новий спалах пандемії, якщо він трапиться, буде приводити знову до закриття кордонів. Тому "шенген" на час пандемії з абсолютного принципу перетвориться на відносний", - додав глава МЗС.

При цьому, на його думку, свобода пересування всередині самої шенгенської зони не буде скасована.

"Все буде регулюватися в залежності від ситуації. Але свободу пересування всередині самої шенгенської зони, звичайно, ніхто скасовувати не буде. Тому що це одне з фундаментальних досягнень. Та й взагалі скасувати "шенген" - це поставити під сумнів одну з основ Євросоюзу. Це як вибити з фундаменту камінь", - сказав Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", раніше держсекретар МЗС України розповів про ризики відміни безвізу з ЄС для України.