RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу: що потрібно знати про трагедію

18 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а саме річницю депортації кримськотатарського народу в 1944 році.

"Апостроф" розповідає про важливі факти і деталі цієї дати.

З чого все почалося?

11 травня 1944 таємно прийняли постанову, в якій говорилося про претензії до кримських татар. Їх звинуватили в нібито масовій зраді і масовому колабораціонізмі, хоча доказів цього ніяких не було.

До операції по депортації кримських татар залучили понад 30 тисяч силовиків. Людям давали кілька хвилин на збори, а з собою вони могли взяти тільки найнеобхідніше. Протягом двох днів татар вивозили на машинах до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя, а вже звідти відправляли на схід.

При першій хвилі було депортовано 191 044 людини, майже шість тисяч татар відправили в ГУЛАГ.

Які наслідки депортації?

За рік від голоду, хвороб і виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Їм заборонили повертатися до Криму навіть після війни, за їх особистим життям постійно стежили силовики. Щомісяця депортовані були зобов'язані відзначатися в відділі міліції. Всі, хто намагався повернутися в Крим або протестував проти утисків, переслідувалися судовими органами.

Яка зараз ситуація з кримськими татарами в окупованому Криму?

РФ продовжує користуватися тиранськими методами Радянського Союзу щодо кримських татар. Постійно в Криму повідомляють про затримання і обшуки за місцем їхнього проживання, неодноразово кримські татари були засуджені за вигаданим справами.

"Але обов'язково прийде час, коли ми всі зберемося в звільненому від російських окупантів Криму і разом вклонімося пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, обіймемося зі славними учасниками кримськотатарського національного руху, привітаємо звільнених з російських катівень нинішніх кримських політв'язнів", - пише в Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

18 травня "Всеукраїнська школа онлайн" покаже спеціальний урок, який присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

"Юні українці повинні знати правду про страшну трагедію, що зламала долі 180 тисячам кримських татар в 1944 році", - йдеться в анонсі до уроку.

Нагадаємо, що в окупованому Росією Криму на тлі сухої зими і загальної "самоізоляції" від COVID-19 загострився водний дефіцит.