RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Як Україна може повернути собі контроль над Азовським морем: озвучено цікавий прогноз

Проблему проходу між Азовським та Чорним морями Україна може вирішити, побудувавши судноплавний канал через Перекопський перешийок, що з'єднує материкову Україну з Кримським півостровом.

Про це повідомив "Апострофу" експерт "Українського інституту політики" Руслан Бізяєв.

"З чисто економічної точки зору, все, що приносить користь Україні, може вважатися правильним, в тому числі, і будівництво такого каналу. Але тут виникає кілька питань. Перше, щоб все не залишилося на рівні декларацій і розмов. Друге - фінанси, наскільки взагалі потягнемо такий проект економічно. Третє - куди саме забезпечувати зараз судноплавство? Після історії з захопленням наших моряків, не було чутно про конфлікти при проходженні Керченської протоки. Очевидно, що існують якісь непублічні домовленості по судноплавству між Києвом та Москвою. У той же час реалізація будь-яких проектів, які дозволять нам не залежати від "доброї волі" росіян, є правильними", - сказав він.

Експерт визнав, що будівництво такого каналу може подати негативний сигнал союзникам Києва на Заході. Мовляв, Київ "відгороджується" від анексованого Криму.

Як повідомив "Апострофу" головний консультант відділу військової та військово-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков, проблема для Києва не зводиться тільки до будівництва Росією "Кримського моста", який Кремль використовує як величезний шлагбаум.

"Основна проблема для наших портів на Азові - війна, а не міст через протоку. Банально, стало менше вантажів, які через них проходять. Хоча остання статистика по Маріуполю показує незначний приріст перевезень, але на докризові показники порт ще не вийшов. Якщо говорити з військової точки зору, то такий канал (через Перекопський перешийок) не дасть Україні доданої вартості. Так як ставка буде зроблена на невеликі катери українського і американського виробництва, плюс наземні протикорабельні ракетні комплекси", - сказав він.

При цьому будівництво каналу зробить практично неможливою подачу води на анексований півострів. Щоб зіграти на випередження, росіяни ще пару років тому почали вкидати в інформаційний простір фейки про те, що Україна нібито хоче "відокремитися" від півострова або, що будівництво такого каналу негативно відіб'ється на екології Херсонської області.

Формально Азовське море є внутрішніми водами і України, і Росії, але за фактом там зараз господарює Москва. Будівницство каналу може вирішити проблему доступу українських кораблів в Азовське море.

З географічної точки зору, проект будівництва каналу можна вважати реальним. Довжина перешийка становить близько 30 км, ширина - близько 7 км в найвужчому місці і близько 9 км - в південній частині.

Проект будівництва такого каналу раніше вже обговорювалося, і, як зазначали фахівці, земляні роботи знадобляться тільки на території протяжністю в 20 кілометрів в довжину і приблизно 100 метрів в ширину. При необхідності доведеться поглибити фарватер в озері Сиваш та в Чонгарській протоці. Глибина каналу для нормального судноплавства може скласти близько 13 - 15 метрів.

Детальніше про те, які можливі переваги і недоліки проекту будівництва каналу, читайте в матеріалі "Апострофа": Крим не ваш: чому Україні потрібен канал через Перекопський перешийок.