RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Між США та Китаєм спалахнув скандал: ціни на нафту поповзли вниз

Між США та Китаєм спалахнув скандал через тиск Пекіна на спеціальний адміністративний район Гонконг, що призвів до хвилі протестів.

Про це повідомляють американські ЗМІ.

Президент США Дональд Трамп заявив, що через пару днів оголосить про заходи, які Сполучені Штати планують вжити щодо Китаю у відповідь на дії по Гонконгу.

"Ми робимо дещо прямо зараз. Думаю, ви вважаєте це дуже цікавим, але я не буду говорити про це зараз, я скажу про це через пару днів", - відповів він на питання про те, чи будуть США вводити санкції проти Китаю .

Трамп не уточнив, про які заходи йдеться, але пообіцяв "щось потужне".

Речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь, в свою чергу, заявив, що питання взаємин офіційного Пекіна та автономного району Гонконг відносяться до внутрішньої політики країни, в яку не має права втручатися жодна країна в світі.

За його словами, китайський уряд налаштований рішуче і буде захищати суверенітет та національні інтереси.

"Ми рішуче проти того, щоб іноземні політичні сили втручалися в питання Гонконгу, ми не змінимо свою позицію", - заявив він.

Держсекретар США Майк Помпео сказав у Конгресі, що Гонконг більше не має автономії від Китаю, яка була передбачена при передачі території від Великобританії китайській владі в 1997 році.

"Гонконг більше не автономний від Китаю, з огляду на ситуацію на місці. США підтримують народ Гонконгу", - зауважив Помпео.

Він додав, що "катастрофічне рішення Пекіна - це лише останнє в серії дій, які в корені підривають автономію та свободи Гонконгу, а також власні обіцянки Китаю гонконгському народу відповідно до китайсько-британської Спільної декларації".

"Жодна розсудлива людина не може сьогодні стверджувати, що Гонконг зберігає високу ступінь автономії від Китаю, з огляду на факти на місцях. Якщо раніше Сполучені Штати сподівалися, що вільний та процвітаючий Гонконг стане зразком для авторитарного Китаю, то тепер ясно, що Китай моделює Гонконг слідом за собою", - повідомив Помпео.

Через посилення напруженості навколо Гонконгу світові ціни на нафту помітно знизилися. Липневі ф'ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures увечері 27 травня впали на 1,62 долара (4,48%) - до 34,55 долара за барель.

Вартість ф'ючерсу на нафту марки WTI на липень на електронній сесії на Нью-йоркській товарній біржі знизилася на 1,76 долара (5,12%) - до 32,59 долара за барель.

Раніше Національний народний конгрес Китаю включив до свого порядку денного проект закону "Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу", який передбачає відповідальність за "заколот, сепаратизм і зраду".

Як повідомляв "Апостроф", раніше США попередили Китай про можливі санкції через наміри Пекіна легалізувати свої спецслужби в Гонконзі.