RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Це сигнал про слабкість: що ховається за діями Єрмака на чолі Офісу президента

Важелі впливу на міжнародну політику України опинилися в руках у глави Офісу президента Андрія Єрмака, що несе нашій країні ряд ризиків і є свідченням слабкості України і її невпевненості в своїх силах.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Те, що критично важливими проблемами переговорів з Росією на всіх рівнях - від таємних неформальних зустрічей до організації самітів в "нормандському форматі" - займається людина без дипломатичного статусу, може бути своєрідним способом перестрахуватися. Адже не секрет, що тема війни на Сході дуже чутлива для суспільства. І в разі переходу так званих "червоних ліній" в діалозі з РФ, президент завжди може сказати, що глава Офісу не мав відповідних повноважень. І відіграти їх назад.

"Питання, якими займається Єрмак, занадто ризиковані і чутливі. І бажання Зеленського зняти з себе відповідальність цілком природно. У ряді моментів рішення, які приймав Андрій Єрмак, відкочувалися на основі формулювань про відсутність у глави Офісу зовнішньополітичних повноважень. Але така стратегія є досить ризикованою, адже вона в значній мірі знижує довіру до України як до рівнозначного учаснику переговорів", - описав ситуацію експерт з питань міжнародної політики МЦПД Микола Капітоненко.

Своєю чергою директор Інституту світової політики Євген Магда зазначив, що те, що Єрмак впливає на прийняття зовнішньополітичних рішень невідповідних своєї посади - очевидно. І це є серйозною проблемою.

"Адже демократія - це дотримання процедур. А пошук можливостей обійти процедури і забезпечити простір для політичних маневрів - сигнал про слабкість країни і її невпевненості в своїх силах. Тому очок на міжнародній арені така ситуація Україні явно не додає", - говорить Євген Магда.

Разом з тим, існує і проблема крайньої неоднозначності постаті самого Єрмака.

"Андрій Єрмак - дуже неоднозначна фігура. З одного боку, його звинувачують мало не в тому, що він справжній агент російського ГРУ. З іншого боку, всі кадрові призначення в сферу зовнішньої політики, які пройшли співбесіду у Єрмака, досить адекватні. Втім, факт залишається фактом - у Єрмака були дуже значні бізнес-інтереси в Росії. Він брав пряму участь в процесі рокіровки Суркова на Козака і зростання впливу "помірної" вежі Кремля. І яку гру Єрмак веде з цією вежею - невідомо", - зазначив політолог і оглядач Олексій Арестович.

Проблеми поглиблює і те, що Єрмак почав впливати на кадрову політику в системі МЗС. Недавнє призначення послом України у Франції скандального дніпровського бізнесмена Вадима Омельченка, який до дипломатії не має ніякого відношення, теж не обійшлося без особистого втручання Андрія Єрмака. Чого чекати від діяльності любителя в одній з ключових країн Європи? Коли подібні дії людини, яка зараз фактично керує зовнішньою політикою України, призведуть до міжнародних скандалів - тільки питання часу.

Але коли це призведе до проблем, ціну за несвідомі помилки або навмисні шкідливі дії глави офісу доведеться платити не Єрмаку і навіть не Зеленському. Розплачуватися буде вся українська держава.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Без повноважень, але з амбіціями: коли Єрмак підставить Зеленського.