RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Не залишиться без уваги психіатрів: що хотів сказати Путін статтею про Другу світову

Картина світу президента Росії Володимира Путіна, викладена в його гучній статті "Фактичні уроки 75-ї річниці Другої світової війни", опублікованій кілька днів тому в журналі National Interest, не залишиться без інтересу психологів і психіатрів.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив член ради Правозахисного центру "Меморіал", керівник програми підтримки сучасних політв'язнів в РФ Сергій Давідіс.

"Статтю Володимира Путіна коментувати особливо нічого, тому що це, з одного боку, тенденційний переказ радянських підручників історії. Здебільшого вона складається з банальностей, які, тим не менш, подані з певним акцентом. З іншого боку - там пряма і нахабна брехня, наприклад, про інкорпорацію балтійських країн, і виправдання злочинів сталінського режиму. З третього боку там, звичайно, апеляція до запитів путінського режиму сьогоднішнього дня ", - говорить Давідіс.

За його словами, позиція, викладена в статті служить для обгрунтування історичною пам'яттю статусу РФ як постійного члена Ради безпеки ООН і взагалі статусу наддержави, на який, за своїми економічними характеристиками, Росія зараз претендувати не може. Путін вважає, що вона разом з Китаєм, Францією, США і Великобританією повинна вирішувати долі світу.

Він додав, що фактично, в статті викладено уявлення про політику зразка середини ХХ століття. Політика, де немає теми прав людини, де головною цінністю є необмежений суверенітет.

"Це дуже перегукується з публікацією секретаря Радбезу РФ Патрушева, яка практично збіглася за часом, де він прямо говорить, що Росія пропонує світові нову систему цінностей, де необмежений національний суверенітет - головний. Але це якась апеляція до XVII століття. Для сучасного світу така система є абсурдною ", - зазначив правозахисник.

За словами Давідіса, ця стаття є досить банальним проявом картини світу Путіна.

"Воно не залишиться без інтересу психологів і психіатрів, які можуть спробувати дослідити якісь психологічні акцентуації Путіна. Адже в будь-якому випадку, це відображення його картини світу і його особистості. Крім того, ретельний аналіз дозволить краще судити про наміри путінського режиму в даний час ", - резюмував Давідіс.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Путін використовує риторику Гітлера - російський правозахисник про річницю початку війни.