RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Велика частина рішень в Україні повинна прийматися з урахуванням думки народу - Плачкова

Україні варто перейняти досвід Швейцарії та інших європейських країн і приймати загальнодержавні рішення на референдумах.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила народний депутат України від "Опозиційної платформи - За життя" Тетяна Плачкова.

"Про народовладдя - реальне і задеклароване. Порівняти ситуацію з використанням цього інституту виявилося досить просто. На основі практики Швейцарії, яка досягла вершини залучення своїх громадян у прийняття загальнодержавних рішень. Не виключаю, що це одна з причин її успіху. 27 вересня в Швейцарії пройшов референдум. На всенародне голосування було винесено 5 питань: зміна міграційної політики, зміна правил полювання на вовків, зміни в податкове законодавство, ініціатива "За розумну відпустку для батька, в інтересах всієї родини", закупівля нових військових літаків", - розповіла парламентарій.

Вона підкреслила, що питання на референдум були винесені з різних сфер, а їх кількість дозволяє в рамках одного голосування охопити широке коло проблем.

"В Україні тема народовладдя мусується постійно, але поки тільки на словах. І порядок проведення референдуму не закріплений законодавчо. Справедливості заради скажу, що законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум підготовлений для розгляду в залі у другому читанні. Але, згідно з ним, на плебісцит може виноситися тільки 1 питання. Пропозиції щодо можливості виносити на референдум більшу кількість запитань підтримані не були. Чому? Мабуть, Україна в розумінні "слуг народу" може дозволити собі проводити референдуми з кожного питання окремо. А ось успішна Швейцарія - ні", - зазначила Плачкова.

Політик вважає, що це лише один з багатьох прикладів участі людей в ухваленні загальнодержавних рішень у країнах з розвиненою демократією, а в Україні ситуація прямо протилежна.

"Незважаючи на розпіарені потуги влади довести прагнення до народовладдя, складно навіть уявити, що в нашій державі думка людей буде враховуватися при прийнятті рішень. Питання ринку землі, грального бізнесу, медреформи це чітко продемонстрували. Адже проводити обговорення, так би мовити, в колі "своїх "набагато простіше, ніж виносити життєво важливі питання на всенародний референдум", - додала народний депутат.

Парламентарій упевнена, що Україні варто перейняти практику Швейцарії.

"Прагнемо в Європу? Так давайте використовувати їх практику, як у Швейцарії, де люди залучені в ухвалення всіх рішень: і загальнонаціонального значення, і навіть рівня змін мисливських правил", - резюмувала Плачкова.