RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Все впирається в "договорняки": що стоїть за скандалом з призначенням виборів у Харкові

Призначення виборів мера Харкова опинилося під загрозою через скандал, що розгорівся навколо відсутності документів по смерті Геннадія Кернеса і питання до його призначенням на посаду глави міста.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, в.о мера і колишня права рука Кернеса Ігор Терехов звернувся до Ради з клопотанням про проведення виборів 31 грудня. Однак вже 24 січня стало відомо, що в профільному комітеті не можуть розглянути це питання і відповідно передати його на розгляд уу зал: не вистачає копії свідоцтва про смерть міського голови, завіреної печаткою міськради, а також рішення ради про взяття до відома факту смерті міського голови.

Крім того, прокуратура вже порушила дві кримінальні справи за заявою депутата міськради від "Слуги народу" Алли Мустафаєвої.

Заступник генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник заявила, що рішення про присягу Кернеса лежить у політичній площині і всі рішення про визнання його "присяги" застосуванням електронного підпису можуть бути доведені як правомочні чи ні - в залежності від суддів, які приймають рішення.

"Немає у експертів і громадян довіри до об'єктивності рішень недореформованих українських судів. Є кілька сценаріїв розвитку подій навколо виборів мера Харкова і всі вони також відносяться не до правової сфери, а до політичної, яка полягає в домовленостях між гравцями на центральному рівні і місцевими харківськими елітами", - зазначила вона.

Крім того, за її словами, міськрада мала право на призначення Терехова виконуючим обов'язки, однак зараз верхівці української влади може бути на руку затягування процесу і призначення виборів на осінь 2021-го року.

"Коли вся ця справа починалася, то я говорив, що вибори навряд чи призначать на березень. Коли побачив новину про те, що починаються проблеми з документами, то не здивувався. Це ще раз підтверджує прогноз, що вибори готують на осінь. Можу сказати по секрету, що одна з великих політичних сил умовно патріотичного сегмента планує починати кампанію в Харкові з весни. Тобто за півроку до виборів як всі нормальні люди", - розповів "Апострофу" політолог з Харкова Микита Трачук.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Битва тіней: хто стане спадкоємцем Кернеса в Харкові.