RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Злив" голосування за Вітренка: яку роль в ньому зіграв Коломойський і його люди

28 січня Верховна Рада вдруге провалила голосування за призначення Юрія Вітренка на посаду віце-прем'єр-міністра - міністра енергетики. З моменту першого голосування пройшло трохи більше місяця, але картина кардинально змінилася: Вітренко отримав підтримку Ріната Ахметова, але залишився без голосів від Ігоря Коломойського.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Дубинський, Сергій Швець, Артем Ковальов - колишні співробітники медіаімперії Коломойського, а зараз депутати, яких не без підстав зараховують до його групи в "Слузі народу". Ігор Палиця - бізнес-партнер і один з довірених координаторів у Верховній Раді, а також член депутатської групи "За майбутнє". У грудні всі вони голосували "за" Вітренко.

Через п'ять тижнів вони проголосували "проти" або утрималися, так само як і майже всі депутати з "За майбутнє". Минулого місяця вони дали 18 голосів "за", а вже в січні - лише два.

Які ж настрої панували в середовищі депутатів, яких зараховують до орбіти впливу олігарха Ріната Ахметова? У грудні так звана група "слуг народу" Іллі Павлюка дружно утримувалася від голосування за Вітренко: нардепи Олена Лис, Максим Заремський, Валерій Божик, Олег Марусяк, Євген Петруняк і їх колеги або утримувалися, або пропускали засідання.

А вже 28 січня всі вони за винятком Божика, що утримався, голосували "за". Також практично єдиним фронтом виступила і група "Довіра", на яку має серйозний вплив Ахметов - 18 голосів на підтримку Вітренко з 20.

З огляду на запальний характер Коломойського, не виключено, що Вітренко за місяць роботи в якості в.о. міністра настільки розчарував магната, що той дав команду його "зливати".

Крім того, ходили чутки про досягнення якоїсь домовленості між Вітренко і Рінатом Ахметовим, за якою мільярдер міг би і далі отримувати преференції в сфері енергетики в обмін на голоси за призначення і подальшу лояльність. Якщо домовленість дійсно була і Коломойський про це дізнався, то демонстративний "злив" Вітренка цілком зрозумілий.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Між Коломойським і Ахметовим: чому Вітренко провалився вдруге.