RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Це буде справжній торг: названо головні ризики перегляду Асоціації України з ЄС

Питання перегляду Асоціації України з ЄС - процес двосторонніх торгів, і кожна сторона хоче отримати більш вигідні умови.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив експерт МЦПД Єгор Киян.

"А тому ризик цього перегляду полягає в тому, що в результаті ми щось десь недоглянемо, чи якийсь із факторів затьмарить нам розум, і вийде як з СОТ, з першим варіантом угоди про асоціацію", - уточнив він.

Він звернув увагу на те, що документи, які Україна підписувала з ЄС раніше, були не дуже вигідні для нашої країни.

За словами Кіяна, коли Україна отримає "промисловий безвіз", чиновники можуть не помітити менш привабливі для нашої країни положення оновленого документа.

"Наприклад, нам скажуть, що дають цей безвіз, дають "відкрите небо" і ще, може, щось, але паралельно будуть прописані інші умови. А потім приїдуть вантажівки і почнуть вантажити ліс", - додав він.

На думку фінансового аналітика Олексія Куща, з 2022 року ЄС планує ввести так званий "зелений" (вуглецевий) податок на імпорт.

Від цього податку може постраждати й Україна. Справа в тому, що у вітчизняному виробництві значну частку займає вугілля, що вважається головним світовим "забруднювачем".

"Навіть в нашій сільськогосподарської продукції вони будуть знаходити вуглецевий слід", - пояснив він.

Він зазначив, що європейці в обмін на це обмеження готові запропонувати Україні "пряник" у вигляді угоди про "відкрите небо", цифрової співпраці, а також незначного збільшення квот "на мед і курятину".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": За що вмирали: Україна хоче переглянути Асоціацію з ЄС