RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

"Це могла бути багатоходівка": експерти вказали на важливі нюанси з викраденням Чауса

Після того, як в столиці Молдови було викрадено колишнього українського суддю Миколу Чауса, причетними до цього інциденту називають представників як колишньої, так і нинішньої української влади.

Опитані "Апострофом" експерти висловили здогади про те, кому знадобилися свідчення Чауса і хто з топ-політиків в Києві може постраждати від його одкровень.

Політичний експерт Андрій Золотарьов закликає обережно ставитися до будь-яких версій щодо причетності до викрадення скандального судді.

"Йде інформаційна війна. Вивіз судді був вигідний оточенню Порошенко, оскільки неприємні нюанси того, як і за допомогою яких людей українська Феміда управлялася з Банкової, могли б завдати репутаційний удар по Порошенкові та його оточенню. Чаус - людина, яка приймала рішення і знає досить багато. Зрозуміло, що Порошенко до нього особисто не ходив, але це робили шановні люди. Не думаю, що заступник голови АП Олексій Філатов, але Олександр Грановський, який підв'язався тоді як "рішала", цілком міг ", - говорить Золотарьов.

При цьому експерт підкреслює важливий нюанс - свідчення Чауса неможливо використовувати в судовому процесі, адже їх можуть назвати отриманими незаконним шляхом.

"Можливо, мала місце багатоходова комбінація, щоб підставити команду Зеленського, яка спокійно могла почекати екстрадиції Чауса. До речі, рахунки до Чауса є і у Геннадія Корбана (у 2015 році Чаус приймав рішення про арешт нинішнього радника мера Дніпра, -" Апостроф "), який як правило нічого і ніколи не забуває ", - додає Золотарьов.

Політичний експерт МЦПД Ігор Петренко вважає, що Чаус може багато розповісти, як відбувалося ручне регулювання суддівської системи при Порошенку. Крім того, можлива поява Чауса в Україні вигідно НАБУ, яке отримає свідка для оформлення справи про перевищення службових повноважень колишнім керівництвом держави.

"Якщо в інших кейсах щодо колишньої влади це важко доказати (зокрема, в кейсі введення Порошенком воєнного стану), то в цьому випадку є Чаус, він зацікавлений у власній безпеці, якщо піде на співпрацю зі слідством, то йому можуть це забезпечити - наприклад, як зі скандальним забудовником Максимом Микитасем. Навряд чи у нього є запаси, які дозволили б йому безтурботно жити десь, крім Молдови. Разом з тим, люди Порошенка - той же Грановський - зацікавлені в тому, щоб він не був в Україні і давав свідчення, в яких зацікавлена нинішня влада ", - говорить Петренко.

До "магістральної" версії прихильників п'ятого президента - мовляв, Чауса викрали, щоб дискредитувати Порошенка і Бурбу, який нібито ще й є потенційним свідком у справі про держзраду щодо "Вагнергейту", Петренко ставиться скептично.

"Бурбу можна дискредитувати і без Чауса. Йому є що згадати, в тому числі його СБУшне минуле, і було б дуже затратно і небезпечно з точки зору двосторонніх відносин України та Молдови прив'язувати його до всього цього. Плюс" Вагнергейт "вже фактично ніде, він стає схожим на історію про хлопчика, який кричав "вовки, вовки", і в принципі всі вже втратили інтерес до нього ", - підсумовує політолог.

Як би там не було, з часу викрадення судді минуло більше тижня, але його як і раніше його не пред'являють громадськості. І навіть незрозуміло, чи живий він. Що, з огляду на кількість компромату, який знає Чаус, викликає чимало запитань...

Детальніше про те, чому скандал з викраденням втік до Молдови судді може мати далекосяжні наслідки читайте в матеріалі "Апострофа": Банка свідоцтв Чауса: кому і чим небезпечний зниклий суддя