RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Глава Єврокомісії потрапила в скандал через відмову приїхати в Україну: з'явилося офіційне роз'яснення

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відмовилася від запрошення президента Володимира Зеленського приїхати в Україну на святкування 30-ї річниці незалежності в Києві.

Про це йдеться в матеріалі Politico.

Зеленський отримав відмову, підписану главою кабінету фон дер Ляєн Бьорном Зайбертом, а не від імені самої глави Єврокомісії, як це передбачено протоколом.

Видання пише, що відхилення такого запрошення може викликати сумніви в рішучості фон дер Ляєн продемонструвати підтримку Україні в той час, коли Росія збирає на своєму кордоні найбільшу кількість військ з 2014 року.

Причиною відхилення запрошення у президента Єврокомісії назвали занадто завантажений порядок денний. Це також викликало питання у дипломатів і офіційних осіб, оскільки події в Києві призначені на 23 і 24 серпня - час, коли Брюссель і інститути ЄС перебувають на літніх канікулах.

В Європейській комісії заявили , що президент Урсула фон дер Ляєн напише новий лист Володимиру Зеленському після критики в Брюсселі, але не змогли пояснити, чому вона відмовилася здійснити візит в Україну на святкування тридцятої річниці незалежності.

Представник комісії Ерік Маммері відповів, що рішення фон дер Ляєн не відвідувати Україну в таку важливу для української держави дату не стане сигналом для Росії.

"Про підтримку України - тут все зрозуміло і публічно було не раз повторено Комісією та Європейським Союзом. Комісія і Європейський Союз пліч-о-пліч з Україною", - сказав він.

Нагадаємо, що главі Єврокомісії Урсуле фон дер Ляєн не вистачило місця при зустрічі із президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. Президенту Єврокомісії не вистачило стільця.