RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Генсеком НАТО вперше може стати жінка: в чому вигода України

Генсек НАТО Єнс Столтенберг покине пост генерального секретаря НАТО у вересні 2022 року. Новий очільник НАТО буде представлений на саміті лідерів НАТО у Мадриді наприкінці весни наступного року.

Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що більшість чиновників впевнені, що через 72 роки Альянсу треба призначити першу жінку на вищий цивільний пост. До того ж, враховуючи тривале протистояння з Росією, це повинна бути східноєвропейка.

У списку потенційних кандидатів з'явилися три імені: колишні президентки Литви Даля Грібаускайте і Хорватії Колінда Грабар-Кітарович, а також чинна президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Деякі спостерігачі за НАТО кажуть, що вибір генерального секретаря з країн Балтії, зокрема Далі Грібаускайте, може бути сприйнятий як занадто вороже ставлення до Москви, в той час, як президент США Джо Байден намагається стабілізувати відносини між Росією і Заходом.

При цьому шанси президентки Естонії Керсті Кальюлайд може збільшити та обставина, що Естонія одна з небагатьох країн НАТО, яка виконала вимогу про виділення двох відсотків ВВП на оборону. Виходячи з цієї логіки, удача може посміхнутися і президенту Румунії Клаусу Йоханнісу.

Перевага Грабар-Кітарович, яка була першою жінкою-президентом Хорватії з 2015 по 2020 рік, в тому, що вона вже працювала в штаб-квартирі НАТО як помічник генерального секретаря з громадської дипломатії з 2011 по 2014 рік. Вона також працювала послом країни в США з 2008 по 2011 рік, що буде мати вирішальне значення при прийнятті рішення стосовно НАТО.

Серед інших західноєвропейських чиновників, які потенційно можуть опинитися в цьому списку - прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який зараз працює над формуванням нової урядової коаліції, і міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес, яка раніше виконувала обов'язки прем'єр-міністра.

Зазначимо, що Даля Грібаускайте та Керсті Кальюлайд давні друзі України, вони неодноразово висловлювали свою підтримку та невизнання анексії Криму.

Раніше Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час обговорення з українською стороною ситуації в країні заявив, що Україна повинна сама бути готова до вступу в НАТО.