Команда Зеленського стріляє собі в ногу: головні тези інтерв'ю переговірника Путіна по Донбасу

У вівторок, 20 липня, заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак відповів на питання журналіста французького видання Politique Internationale.

"Апостроф" зібрав основні тези інтерв'ю, що стосуються конфлікту на Донбасі.

Про врегулювання конфлікту на Донбасі

"Вони повинні зробити вибір. І чим швидше, тим краще. Як видається, ухилення від прийняття рішення може придбати незворотні наслідки для діючих українських властей як у внутрішньо-, так і в зовнішньополітичній сферах".

"Конфлікт дійсно може бути врегульовано в повному обсязі протягом одного року - від прийняття комплексу законодавчих актів України до проведення позачергових місцевих виборів і відновлення Києвом контролю над всією сукупністю державного кордону".

"Це можливо, якщо істинною метою українських керівників є завершення конфлікту, а основою для цього - Мінські угоди".

"Завершення конфлікту політикам, що прийшли до влади, невигідно з економічних і політичних міркувань. Це логічно: коли замовкнуть гармати, керівництво України лицем до лиця зіткнеться з цілим рядом складних проблем. Це і значні витрати на відновлення Донбасу, і особливо зникнення приводів і підстав для запитів на зовнішню підтримку України. Зростуть очікування громадян в області реформ. Нарешті, реінтеграція Донбасу спричинить зміни, електоральні наслідки, які можуть виявитися не на користь діючої влади".

Про захист російськомовних жителів Донбасу

"На жаль, в Україні зберігаються вкрай радикальні політичні групи, які готові й на такі дії, і, як ми спостерігаємо останнім часом, діям цих груп українська держава сьогодні протистояти не може".

"В такому разі не виключено, що ми зіткнемося з ситуацією, що набуває ознак геноциду. (...) У разі, якщо в зоні конфлікту будуть "правити бал" ті, хто сьогодні влаштовує відверто націоналістичні силові акції на вулицях Києва, це стане трагедією. Очевидно, що байдужими до неї не буде не тільки Росія, а й вся світова спільнота".

Про позицію ЄС щодо вирішення конфлікту на Донбасі

Вона (позиція ЄС, - ред.) вміщує дві абсолютно несумісні лінії. З одного боку, загальна прихильність і підтримка зазначених угод. З іншого - невизнання недвозначно закріплених в угодах статусу Донбасу як сторони конфлікту і мандата представників Донбасу на його врегулювання".

"Це незрозуміле лукавство не тільки не сприяє відновленню миру на південному сході України, а, навпаки, вносить істотний внесок в дезорганізацію переговорного процесу і створює умови для заморожування конфлікту".

Про включення США в "нормандський формат"

"Немає об'єктивної необхідності в модернізації "нормандського формату", в тому числі включення в нього США".

Про підходи команди Зеленського до вирішення конфлікту

"Підходи Зеленського по Донбасу гірше, ніж у Порошенка".

"Команда Порошенко, у всякому разі, не була настільки суперечливою (в переговорах, - ред), тоді ж як команда Зеленського "стріляє собі в ногу".

Про видачу російських паспортів жителям Донбасу

"Рішення Росії видавати свої паспорти жителям ДНР і ЛНР не може розглядатися як інструмент або ознаки їх подальшого включення до складу Росії".

"З 2016 по 2020 російське громадянство отримали майже 1 млн громадян України".

Раніше ми писали, що президент Російської Федерації Володимир Путін написав статтю "про історичну єдність росіян і українців".