RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Воював в Україні, засвітився в Лівії: журналісти знайшли планшет найманця ПВК "Вагнера" ​​з секретними даними

Російських найманців з ПВК "Вагнер" задіяно в операціях в Лівії. Докази цьому знайдено журналістами ВВС в планшеті та документах, які виявили в зоні боїв в Лівії.

Про це пише "Українська правда".

У лютому поточного року журналістам повідомили, що в зоні боїв солдати знайшли планшет Samsung, який міг належати одному з російських найманців. Ймовірно, бойовик брав участь у військових діях на боці генерала Халіфи Хафтара проти визнаного Організацією Об'єднаних Націй Уряду національної згоди (УНЗ).

У пам'яті планшета, який привезли в Лондон, зберігалися десятки файлів - від інструкцій з мінування об'єктів до кадрів, знятих з БПЛА під час розвідки місцевості.

Найбільш інформативні карти зон бойових дій з позначками російською мовою, згрупованими уздовж південної околиці Тріполі Айн-Зара, де бойовики ПВК "Вагнер" воювали з УНЗ в лютому-травні 2020 року.

Журналісти порівняли дані з українською базою "Миротворець" і доповіддю ООН про присутність "вагнеровцев" в Лівії та припустили, що позивний "Мітла" належить 36-річному росіянину Федору Метьолкіну, який до цього міг воювати на Донбасі.

Позивний "Мітла" на карті, можливо, належить росіянину Федору МетьолкінуФото: Українська правда

У селі Еспіа, яке позначене на вищезгаданій мапі, два роки тому була викрадена сім'я з п'яти осіб. Трьох заручників було вбито, а один з тих, що вижили, впізнав по фото бойовика ПВК Володимира Анданова з позивним "Ваха", який також міг брати участь у вбивствах полонених на Донбасі.

Фото: ВВС

Також в розпорядженні журналістів опинилася 10-сторінкова заявка на отримання зброї та техніки від 19 січня 2020 року, яка містить замовлення на 6 бронемашин, 4 танки, 12 вантажівок, 44 броньовані позашляховики, а також 270 автоматів Калашникова. Крім того, в списку є медикаменти, оптика, високотехнологічні радари, шоломи та комплекти особистого захисту.

Заявка завізована ініціалами Д. У., імовірно це колишній військовий розвідник Дмитро Уткін, який заснував компанію.

Експерт з безпеки Кріс Кобб-Сміт впевнений, що жодна ПВК, крім "вагнерівців" не має такої серйозної підтримки та забезпечення.

Раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган також зазначав присутність в зоні лівійського конфлікту найманців з ПВК "Вагнер" і питав, що вони там роблять.