Як карати тих, хто ігнорує окупацію Криму: в США озвучили жорсткий сценарій

Україна має підписати угоду зі світовими державами, яка регулюватиме відносини з окупованими Кримом і Донбасом. Зокрема, в ній потрібно прописати варіанти покарань для тих, хто пов'язаний будь-яким чином з окупованими територіями.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла колишній радник американського президента Джорджа Буша-молодшого і дипломат Держдепу США з часів президентства Рональда Рейгана Дебра Кейган.

За словами дипломата, така угода має стосуватися питання заходу кораблів третіх країн в порти окупованого Криму.

"Про цей документ варто було б публічно оголосити, і бажано, щоб він був надрукований на офіційній сторінці Білого дому. Наприклад, в угоді слід прописати, що кораблі, які зайдуть у Крим, і країни їхнього походження будуть обкладатися штрафом з боку США і ЄС і втратять міжнародну страховку", - вважає Кейган.

Також вона впевнена, що Україні слід отримати подібну угоду про те, що Росія не може торгувати будь-якими ресурсами з незаконно окупованою територією Донбасу або ресурсами з Криму.

"Будь-яка країна, яка купує ці ресурси, піддається штрафам і санкціям. Крім того, адміністрація Байдена повинна погодитися працювати над цим з Німеччиною та іншими європейськими країнами, щоб переконатися, що ці угоди введені в законодавче поле інших країн", - додала вона.

Дипломат підкреслила, що обов'язково важливо таку угоду анонсувати публічно.

"Я хочу бути з вами повністю чесною - думаю, що якщо вони не оголосять про неї публічно, то адміністрація Байдена дасть задню щодо цієї угоди - вони не виглядають чесними щодо таких речей. Тому треба, щоб все було прозоро", - завершила Кейган.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У Байдена хочуть поставити "галочку", але Зеленському потрібно домовлятися про угоди - Дебра Кейган