RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Омбудсмен попередила про серйозну ваду в реєстрі олігархів

У Раді національної безпеки і оборони презентували систему моніторингу діяльності олігархів. У "реєстр олігархів" ризикують потрапити і представники середнього бізнесу.

Про це в ефірі програми "Свобода слова з Савіком Шустером" на телеканалі "Україна" заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Я б хотіла зосередити увагу на колі осіб, які можуть потрапити до реєстру олігархів. На мій погляд, воно є доволі невизначеним. У законі в статті 1 записано, що бенефіціаром може бути будь-яка фізична особа, яка має або прямо, або опосередковано вплив на ці активи. Але там же визначено те, що бенефіціаром може бути й особа, яка має частку цих активів. Частка може бути й незначною. І тому до цього кола осіб, які можуть бути внесені до реєстру олігархів, можуть потрапити і представники середнього бізнесу", - каже Денісова.

За її словами, створення “реєстру олігархів” суперечить статті 24 Конституції, згідно з якою не може бути привілеїв і обмежень, в тому числі за ознакою майнового стану.

"Стаття 107 говорить про те, що РНБО контролює та координує діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки та оборони. І тому цей законопроєкт суперечить статті 19 Конституції, де чітко визначено, що всі органи державної влади працюють тільки за законами згідно з їхніми повноваженнями, а такими повноваженнями РНБО не наділена", - резюмує Денісова.

Також читайте на "Апострофі": Як гартувалася сталь: блиск і злидні українських олігархів