RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Залізний купол" в Україні: чи стане в нагоді Києву досвід Ізраїлю

Система протиракетної оборони "Залізний купол" може використовуватися тільки на лінії розмежування і не допоможе Україні в разі повномасштабної війни з Російською Федерацією. Окрім того, виникає питання поставок ракет для цієї системи ПРО.

Про це заявив головний редактор видання "Апостроф", військовий оглядач Денис Попович.

"По-перше, головною особливістю "Залізного куполу" є його ексклюзивність. Тобто ізраїльтяни створювали його для власних потреб, для захисту від обстрілів "Касамами" і "Градами" в умовах ізраїльського театру військових дій", - пояснює Попович.

Він упевнений, що Україна зможе використовувати Iron Dome переважно на лінії розмежування, де є ймовірність обстрілів "Градами", а також для прикриття Маріуполя та інших прифронтових населених пунктів, зовсім як ізраїльтяни прикривають "куполами" Сдерот або Ашкелон.

"По-друге, одразу ж виникає питання поставок боєприпасів, тому що ізраїльські ракети "Тамір", якими споряджається "Залізний купол", виробляються тільки в Ізраїлі. Не дуже зрозуміло, як ми зможемо поповнювати боєкомплект, якщо Ізраїль досі не горів бажанням поставляти нам технології та зброю", - підкреслює військовий оглядач.

Тим часом, "Залізний купол" - це система поля бою, яка вимагатиме безперервного поповнення боєкомплектом, особливо в ситуації, коли Росія може постачати бойовикам 122-м ракети для "Градів" практично в необмеженій кількості.

"І, нарешті, по-третє. Якщо ми розглядаємо нашим основним противником армію РФ, то "Залізний купол", в разі широкомасштабного конфлікту з Російською Федерацією, мало чим нам допоможе. Росіяни не обстрілюватимуть нас "Касамами" - у них є "іграшки" цікавіші", - зазначає Попович.

Він сумнівається, що із допомогою "Залізного куполу" вдасться ефективно боротися з крилатими ракетами "Калібр" і квазібаллістичними ракетами ОТРК "Іскандер", які вражають ціль на гіперзвукової швидкості по непередбачуваній траєкторії. На думку військового оглядача, це саме те, що прилетить до нас з Росії, в разі прямого військового конфлікту з Москвою. Для боротьби з "Іскандерами" та "Калібрами" потрібні зенітні ракетні системи зовсім іншого класу і з іншими можливостями. "Залізний купол" для цього просто не конструювався.

"Якщо нам у чомусь і стане в нагоді ізраїльський досвід, то це в умінні чітко розібратися, який противник нам протистоїть і створити такі озброєння, які будуть ефективними в даній конкретній ситуації. Поки ж ми шукаємо чужі рішення, які при всій своїй привабливості не завжди придатні для наших умов", - резюмує Денис Попович.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Залізний купол" проти Кремля: чи допоможе Україні ізраїльська суперзброя