RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Політична криза в Австрії: чим Путіну загрожує відставка канцлера

Після зміни канцлера Австрії позиція Відня проти Кремля може стати більш жорсткою.

Про це говорить провідний фахівець Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка, кандидат політичних наук Станіслав Желіховський.

"Ця подія підтверджує те, що Росія втрачає свій вплив в Австрії, хоча я б не назвав Себастьяна Курца яскраво вираженим проросійським політиком, оскільки в Австрії все-таки є політики з більшими симпатіями до Росії. Однак ті події, які зараз відбуваються, показують, що методи ведення політики з боку Курца дещо нагадують російські. Йдеться про корупційний скандал, і про фінансування різних австрійських ЗМІ для власного просування в медіа в позитивному світлі", - вважає експерт.

Він не заперечує можливості того, що глобально політика по відношенню до Росії не зміниться, адже новий канцлер входить до партії, головою якої був Курц.

"Курц залишається лідером Австрійської народної партії, в яку входить новий канцлер Шалленберг. Таким чином, в рамках партії можна сказати, що у Курца набагато більше впливу, ніж у Шалленберга. Ймовірно, що Шалленберг буде підтримувати ту політику, яка була за Курца, але можливо з більш жорсткими нотами по відношенню до Москви", - зазначив експерт.

Невідомо поки, чи вдасться екс-канцлеру провернути такий маневр, все залежить від того, чи приймуть запобіжні заходи проти нього.

"Найближчими місяцами ми побачимо, як Австрія впорається з цими викликами, які стоять перед нею. Проте, безумовно, є певні позитивні зрушення: за останні три роки я побачив, що російський вплив на Австрію поступово знижується, і ми розуміємо, що рано чи пізно Росія повністю втратить свій контроль в центрально-східноєвропейському регіоні", - підсумував Станіслав Желіховський.

Читайте матеріал повністю: Путін втрачає друзів у Європі: що відбувається в Австрії та Чехії.