RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У РФ з'явилося більше можливостей: генерал розповів про загрози військової доктрини Путіна та Лукашенка

Президент Росії Володимир Путін і невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко, затвердили військову доктрину "союзної держави". Документ передбачає посилення спільного угруповання військ.

Про погрози, які несе ця доктрина, йдеться у матеріалі "Апострофа".

"Як показали останні події, регіональне угруповання військ союзу є надійним щитом безпеки не тільки для наших країн, а й для всього пострадянського простору. Ми з президентом (Росії Володимиром Путіним – Ред.) і не ховаємо наших намірів посилювати це угруповання у майбутньому ", – заявив Олександр Лукашенко.

Тут йдеться про прямий виклик для України та держав НАТО, особливо Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Як пояснив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж, ця угода дозволяє Кремлю та Мінську вести спільні військові операції проти України та країн НАТО.

"Підписуючи доктрину, Путін і Лукашенко дають зрозуміти, що мають спільне стратегічне бачення щодо розвитку, підготовки збройних сил і створення нових ударних об'єднань. Зараз все відбувається в рамках політичної "холодної війни", але росіяни намагаються показати, що в майбутньому можливі і конкретні військові кроки проти Києва та європейців", - зазначив він.

Підписання доктрини означає, що кремлівське командування може розмістити на території РБ будь-які види озброєнь для "зміцнення спільної оборони". У тому числі й тактичні ракетні комплекси "Іскандер", призначені для знищення систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Відповідно до технічних параметрів радіус дії комплексу становить близько 500 км. Для порівняння, ділянка траси Гомель-Чернігів-Київ займає близько 260 км.

Таким чином, росіяни вже зараз фактично погрожують прямими ударами по Україні з території Білорусі. Олександр Турчинов, навесні 2014 в.о. глави держави, згадував, як у ході окупації Криму тодішній речник Держдуми Сергій Наришкін погрожував у розмові з ним направити війська на Київ.

Тепер росіяни мають більше можливостей для проведення як локальних, так і масштабних операцій проти Києва.

Відтепер кордон із Білоруссю – потенційна лінія фронту чи, щонайменше, сектор перманентної військово-політичної напруги. З огляду на реальні перспективи розміщення на території Білорусі російських баз та "Іскандерів" Україні доведеться витрачати додаткові кошти на оборону північних рубежів.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Прямим наведенням по Києву: як Путін схилив Лукашенка до військового союзу.